Organik Dana Eti ve Tavuk eti Ödeme İstekliliği: Erzurum ili Örneği


Dağdemir V. (Yürütücü), Tümer E. İ., Kadanalı E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2010 - 2011

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2010
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2011

Proje Özeti

Bu çalışmanın amacı Erzurum ilinde organik tavuk ve dana eti için talep esnekliklerini tahmin etmek ve tüketicilerin tüketmeyi en çok tercih ettikleri et çeşidinin belirlenmesi olmuştur. Çalışmada tüketicilerin organik tavuk eti ödeme istekliliğinin belirlenmesinde Heckman yönteminden yararlanılmıştır. Organik tavuk eti talep esnekliği yaklaşık -0.75 olarak hesaplanmış olup esneklik katsayısı önemli bulunmuştur. Talebin gıda harcaması esnekliği de yaklaşık olarak 0.0006 hesaplanmıştır. Tavuk eti talebi gıda harcaması artışına çok düşük düzeyde duyarlılık göstermektedir. organik tavuk eti ödeme isteği, organik olmayan tavuk etinin yaklaşık %76 fazlasıdır. Çalışmada tüketicilerin organik dana eti ödeme istekliliği, organik dana eti talep kaymasının varlığını irdelemek üzere En Küçük Kareler yönteminden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre organik dana eti talep esnekliği yaklaşık -1.03 olarak belirlenmiştir ve esneklik katsayısı önemli bulunmuştur. Talebin gelir esnekliği yaklaşık olarak 0.49’dur. Organik dana eti, organik olmayan dana etine göre yaklaşık %207 daha fazla talep edilmektedir. Organik dana eti ödeme isteği, organik olmayan dana etinin yaklaşık %741 fazlasıdır. Tüketicilerin tüketmeyi en çok tercih ettikleri et çeşidinin belirlenmesinde AHP yönteminden yararlanılmıştır. AHP sonuçlarına göre araştırma yöresindeki tüketiciler için “balık eti” tüketim tercihi ilk sırada yer almaktadır. Daha sonra sırasıyla “dana eti”, “tavuk eti”, “kuzu eti” seçenekleri gelmektedir. Tüketiciler “hindi eti” seçeneğine son sırada yer vermişlerdir.