Konsantre Büyüme Faktörü ve Katyonik Steroid Antibiyotiklerin İmmatür Nekrotik Daimi Koyun Dişlerinin Rejeneratif Endodontik Tedavisinde Apikal Papilla Kök Hücrelerinin Dentinojenik Farklılaşmasına Etkisi


Creative Commons License

ERDOĞAN A. Ş. (Yürütücü), ASLANTAŞ K.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2021
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2023

Proje Özeti

Amaç: İmmatür nekrotik daimi dişlerin rejeneratif endodontik tedavisinde kök kanallarında kullanılan farklı intrakanal medikamentlerin (Ca(OH)2, TAP, CSA-44 ve CSA-131) ve fonksiyonel biomimetik iskelelerin (PRF ve CGF) apikal papilla kök hücrelerinin dentinojenik farklılaşmasında etkinliğini araştırmaktır. 

Materyal ve Metot: 50 adet daimi immatür alt keser koyun dişi nekrotik hale getirildikten sonra 8 deney ve 1 pozitif kontrol grubu olmak üzere gruplara rastgele ayrıldı. Kök kanallarının irrigasyonu AAE’nin önerdiği protokole göre gerçekleştirildikten sonra kök kanallarına kendi gruplarının intrakanal medikamentleri (Ca(OH)2, TAP, CSA-44 ve CSA-131) yerleştirildi. 3 hafta sonra asemptomatik olduğu gözlenen dişlerde periapikal kanamanın uyarılması sonrasında kök kanal boşluğuna gruplarına göre otolog fibrinler kondanse edildi. Mine-sement sınırının 3mm altına kadar intrakanal bariyer materyali yerleştirildi ve giriş kavitesi restore edildi. Klinik iyileşme 1.,3.,6., ayda intraoral radyografilerle takip edildi. Final seansından 6 ay sonra toplanan numuneler histopatolojik, immunohistokimyasal ve immunofloresan yöntemlerle DSPP, Notum, VEGF ve NeuN ekspresyonları değerlendirildi. 

Bulgular: Pozitif kontrol grubuyla kıyaslandığında tüm gruplarda intrakanal medikament ve biomimetik fonksiyonel iskeleden bağımsız olarak VEGF, NeuN, DSPP ve Notum ekspresyonlarının immunohistokimyasal ve immunofloresan değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark (p˂0,05) tespit edildi.Tüm gruplarla kıyaslandığında CGF&CSA-131 grubunda VEGF, NeuN, DSPP ve Notum ekspresyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark (p˂0,05) tespit edildi. PRF grup içi değerlendirmesinde PRF&CSA-131 grubunun VEGF, NeuN, DSPP ve Notum ekspresyon düzeyi ile PRF&TAP grubu ile arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmezken, PRF&Ca(OH)2 ve PRF&CSA-44 gruplarına göre ekspresyon seviyeleri yüksekti (p˂0,05).TAP grubu haricinde VEGF, NeuN, DSPP ve Notum ekspresyonlarının CGF’nin tercih edildiği gruplarda arttığı gözlenmiştir(p˂0,05). PRF&TAP grubunda ise CGF&TAP grubuna kıyasla NeuN, DSPP ve Notum ekspresyonu artarken (p<0,05), VEGF ekspresyon seviyesinde herhangi bir farklılık gözlenmedi. 

Sonuç: İmmatür nekrotik daimi dişlerin rejeneratif endodontik tedavisinde katyonik steroid antibiyotikler ve konsantre büyüme faktörünün kullanılması SCAP’ların dentinojenik farklılaşmasında etkilidir. 

Anahtar Kelimeler: Apikal papilla kök hücreleri, Katyonik steroid antibiyotik, Konsantre büyüme faktörü, Pulpa rejenerasyonu