İspir de Örtü altı sebzeciliğinin geliştirilmesi


Narmanlıoğlu H. K. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2021
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2021

Proje Özeti

İspir, Kuzey Karadeniz ve Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi arasında bir geçitte yer almakta ve mikro klima özelliğine sahiptir. Ne Karadeniz’in iklimini nede doğu Anadolu iklimini gösterir. İkisinin arasında bir geçiş iklimi ki bu iklim bazı sebzelerin iyi yetişmesine olanak sağlar. Türkiye’de sebze yetiştiriciliğinin oldukça düşük olduğu Erzurum bölgesinde toplam sebze üretiminin % 17’sini İspir ve Pazaryolu ilçeleri karşılamaktadır. Erzurum’u 4 bölgeye böldüğümüzde İspir ve Pazaryolu 1. Alt bölgede yer alıyor. İklim değerlerini inceleyecek olursak neden sebze üretimine yatkın olduğunu görebiliriz. Erzurum merkez ile karşılaştırıldığında ortalama sıcaklığın, en düşük ve en yüksek sıcaklıkların uygun olması ve yörede İlkbahar geç donları ile sonbahar erken donları arasında 5-6 aylık bir zaman olması da hemen hemen bütün sebzelerin ticari olarak yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. İspir ve Pazaryolu ilçelerinde üretilen sebzelerin ulaşımdan ötürü sorunlar giderildiği takdirde %17 pay %50’lere çıkarılabilecektir. Kuzey Karadeniz ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yani İspir’de birçok sebze türü için mikro klima etkisi olan bir yöremizdir. İklimin böyle olması birçok sebze ve meyvenin türünün yetişmesine olanak sağlamaktadır. Coğrafi yapının dağlık olması ve toprakların bölünmüş olması nedeniyle arazinin az olması yapılacak çalışmanın seçiminde birim alanının elde edilen geliri yüksek olan ürünlerin tercihi durumunu gündeme getirmektedir. Bunlardan bir tanesi ise örtü altı tarımdır. Son yıllarda bu faaliyet gerilemiş durumdadır. Bu nedenle İspir İlçesi'nde, örtü altı yetiştiriciliği konusunda farkındalık oluşturmak projenin ana amaçlarından biridir. Ayrıca bu proje ile Yüksekokulumuzun yöredeki farkındalığı amaçlanmıştır.