Sığırlarda plasenta mineral madde düzeyinin uterus involüsyonu ve ovaryum aktivitesi üzerine etkisinin belirlenmesi


Cengiz M. (Yürütücü), Yolcu K.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2021
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2022

Proje Özeti

Sığırlarda postpartum dönem, ineğin yeni gebeliğe hazırlandığı ve bu hazırlık döneminde organ, doku ve hormonal düzeyde birçok fizyolojik değişikliğin meydana geldiği kritik bir süreçtir. Bu süreç, uterusun involusyonu, endometriyumunun rejenerasyon, bakteriyel eliminasyon ve ovaryumların siklik aktivitesinin yeniden başladığı dönemi kapsar. Bu dört dönem birbiriyle örüntülü şekilde devam eder ve bu dönemlerin herhangi birinde meydana gelen aksaklık, diğer dönemleri etkiler ve yeniden gebe kalma süresinin uzamasıyla sonuçlanır. Bu dönemde ortaya çıkan olumsuzlukların başında, mineral madde yetersizlikleri gelmektedir. Selenyum, bakır, çinko, demir, magnezyum, kalsiyum üreme sistemi için oldukça önemli mineral maddelerdendir.
Bu çalışma, sığırlarda plasenta mineral madde düzeyinin uterus involüsyonu ve ovaryum aktivitesi üzerine etkilerinin incelendiği bilinen literatürdeki ilk çalışma olacaktır. Bu amaçla seçilen ineklerden, doğum öncesi ve sonrasında belirli aralıklarla (0., 3., 9., 20. ve 30. günler) kan alınacak ve doğum sonrası atık plasentanın kotiledoner ve inter kotiledoner bölgelerinden örnek parçalar toplanacaktır. Kan ve plasental doku örneklerinde mineral madde düzeyleri incelenecektir. Bu uygulamaların yanısıra ultrasonografik muayene aracılığı ile serviks, korpus luteum ve folikül çapları ölçülecek, vajinal akıntı ve koku skorlaması yapılacak, vücut ısısı ölçülecek (9., 20. ve 30. günlerde), beta hidroksi bütirik asit ölçümü yapılacak ve uterustan smear örneği (30. günde) alınacaktır. Doğum sonrası jinekolojik hastalık yaşayan (Grup 1) ve yaşamayan (Grup 2) ineklerin kotiledoner ve interkotiledoner bölgelerinden oluşturulan temsil değerlerle potansiyel potansiyel mineral madde rezervleri arasında fark olup olmadığı değerlendirilecektir.

Sonuç olarak, planlanan hipotezlerin (H0: Grup 1 ve Grup 2 arasındaki potansiyel plasenta mineral madde rezervi arasında fark yoktur; H1:  Grup 1 ile Grup 2 arasındaki potansiyel plasenta mineral madde rezervi arasında fark vardır) değerlendirmesi yapılacaktır.