Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, sa.41, ss.246-251, 2022 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, tuzluluğun ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla Atatürk Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Tohumluk laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak Kırik ekmeklik buğday çeşidi kullanılmıştır. Deneme
tesadüf parselleri deneme planına göre 5 tekrarlı olarak yürütülmüştür. Tohumlar plastik kutular içerisinde 4 farklı NaCl çözeltisinde
(0, 50, 100 ve 150 mM) çimlenmeye alınmıştır. Çalışmada incelenen parametrelerden uygulamalar arası farklar çimlenme hızı
önemsiz, ortalama çimlenme hızında önemli, incelenen diğer parametrelerde ise çok önemli olmuştur.
Tuz iyonlarının bitki hücrelerinin üzerinde toksit etkisi bulunmaktadır. Genel anlamda tüm verilerde tuz konsatrasyonu arttıkça
çimlenme verilerinde düşüş gözlenmiştir. Elde ettiğimiz sonuçlara göre Kırik buğday çeşidinin tuza hassas olduğu gözlemlenmiştir.