Advantages and Disadvantages of Raw Food Feeding


Creative Commons License

TOP Ş., UYSAL S., YILMAZ E., GÜL M., UYSAL A.

3rd International Animal Nutrition Congress, Antalya, Türkiye, 17 - 20 Kasım 2022, ss.198-200

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.198-200
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Evcil hayvanlar için çiftlik ya da yabani hayvanların pişmemiş dokularını içeren diyetlerin popülaritesi

son birkaç yılda artmaktadır. Pet sahipleri bu diyetleri ticari mamalara göre daha doğal ve daha sağlıklı bir

alternatif olarak görmektedirler. Bununla birlikte, çoğu hayvan sahibi, çiğ etler beslemenin hem hayvan hem de

insan sağlığında oluşturabileceği risklerin farkında değildirler ve genellikle evcil hayvan beslenmesi konusunda

tavsiye almak için bilimsel temeli olmayan kaynaklardan yararlanırlar. Çiğ et genellikle, zoonotik patojenleri

içerebilme potansiyeli olan, çeşitli mikroorganizmalarla kontamine bir diyet kaynağıdır. Patojen

mikroorganizmalar için taşıyıcı hale gelen köpek ve kediler, dışkıları ile mikroorganizmaları yayabildiklerinden,

bu hayvanlarla veya kontamine çiğ etlerle temas eden kişiler için de bir risk oluşturmaktadır. Çiğ et bazlı köpek

ve kedi maması ürünlerine yönelik artan talep, bu alanda bazı market ve çevrimiçi mağazaların dondurulmuş et

artıkları ve hayvansal yan ürünler satmaya başlamasına neden olmuştur. Ancak bu tür ürünlerin mikrobiyolojik

kalitesi şaibelidir. Eksiksiz ve dengeli çiğ et temelli diyetlerin formülasyonu ve doğru bilgi almak için veteriner

hekimlere ve kurul onaylı beslenme uzmanlarına danışılması teşvik edilmelidir.