Polikistik Böbrek Hastalıgı Tanılı Hastalarda Periton Diyalizi Tek Merkez Deneyimi


Creative Commons License

Altunok M., Çankaya E., Sevinç C., Uyanık A.

12.ULUSLARARASI KATILIMLI GÜNCEL BÖBREK HASTALIKLARI HİPERTANSİYON VE TRANSPLANTASYON KONGRESİ, Sakarya, Türkiye, 26 - 30 Nisan 2023, cilt.1, ss.63-65

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Sakarya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.63-65
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Periton diyalizi (PD), Son Dönem Böbrek Yetmezliği hastalarının yaşamlarına en uygun düzeyde devam ettirmelerini sağlamak amacıyla uygulanan renal replasman tedavi yöntemlerinden birisidir (1,2). PD uygulanan otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı (ODPBH) hastalarında teknik başarısızlık oluşacağı şeklinde bir algı vardır (3). Bu çalışmada biz PD uyguladığımız ODPBH tanılı 20 hastayı sunmak istedik.

Yöntem: Çalışmamızda 2005-2023 arasında PD uygulanmış ODPBH tanılı 20 hastanın demografik özellikleri, PD modaliteleri ve laboratuvar değerleri incelendi. Verilerin analizinde SPSS 20.0 (IBMSPSS Inc. Chicago, IL, USA) kullanıldı. Hastaların genel özellikleri ve demografik özellikleri Frequency (Tanımlayıcı analiz: tek değişkene ilişkin sıklık analizi) analiziyle belirlendi.

Bulgular: Hastaların % 85’ine (17) Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi (SAPD) ve % 3’üne Aletli Periton Diyalizi (APD) uygulandı. SAPD uygulananlarda günlük total değişim miktarı 7,61 lt ve APD uygulananlarda 13.3 lt idi. En sık PD sonlanım nedeni %65 (13) ile ölümdü. Teknik problemler sadece % 15 (3) hastada Pd sonlanım nedeniydi. Hastaların demografik verileri ve PD modaliteleri Tablo-1, Tablo-2 ve Tablo-3’de gösterilmiştir.

Tartışma: ODPBH tanılı hastalarda periton diyaliz kapasitesinde (PDK) azalma veya yüksek intraperitoneal basınç artışı (IPB) olabileceği düşünülmektedir (3). Yapılan çalışmalar ile ODPBH tanılı hastalar ile diğer hastalar arasında IPB farkı olmadığı ve PDK azalmanın anlamlı olmadığı gösterilmiştir (3,4) Yapılan başka bir çalışmada ise ODPBH tanılı hastalar ile diğer hastalar arasında diyaliz yeterliliği açısından fark olmadığı gösterilmiştir (5). Bizim PD uyguladığımız tüm hastalar diyaliz yeterliliği sağlanacak şekilde gerekli dolum hacmine ulaştı.

Sonuç: ODPBH hastalarında yeterli dolum kapasitesi sağlanabilir ve PD bu hastalar için uygulanabilir.