Triticale’nin yem bitkisi olarak önemi ve değerlendirilmesi


Creative Commons License

Tosun M., Sağsöz S.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.25, sa.4, ss.655-664, 1994 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 25 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 1994
  • Dergi Adı: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: CAB Abstracts, Veterinary Science Database, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.655-664
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Triticale, insanlar tarafından elde edilen ilk yapay allopoliploiddir. Triticalenin sentezlenmesindeki amaç tanesinin insan beslenmesinde kullanılması olmakla beraber bu amaca henüz tam anlamıyla ulaşılamamıştır. Bazı triticale hatlarının fazla miktarda kuru madde verimlerinden dolayı yem bitkisi olarak değerlendirilmeleri önerilmektedir.

            Yapılan araştırmalardan elde edilen bulgular, buğday için elverişli olmayan taşlı ve meyilli arazilerde triticalenin yetiştirilerek yem bitkisi olarak değerlendirilmesinin uygun olacağını göstermektedir. Denemelerden elde edilen veriler, genellikle triticalenin ot veriminin çavdara eşit, buğday, arpa ve yulaftan daha fazla olduğunu göstermektedir. Triticale otunun ham protein oranı ve hazmolunabilirliği ise çavdardan fazla, buğday ve arpaya eşittir.