A RESEARCH ABOUT THE CONTENT AND USAGE AREAS OF THE MEDLAR PLANT (MESPILUS GERMANICA L.)


Erentürk S., Erentürk K.

International Antalya Scientific Research and Innovative Studies Congress , Antalya, Türkiye, 18 - 21 Aralık 2021, ss.272-279

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.272-279
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Muşmula(Mespilus germanica L.), yenilebilir meyveleri ve modern tıpta bazı iyileştirici özellikleri nedeniyle

son yıllarda araştırmacıların ilgisini çeken bir bitkidir. Muşmula Gülgiller ailesine ait uzun ömürlü bir

bitkidir. Orta Asya, Küçük Asya ve Kafkasya'da doğal olarak bulunur. Mespilus germanica, 3000 yıl önce

Akdeniz ülkelerinde mevcuttu. Daha sonraları, bitki Avrupada da yetiştirilmiştir. Muşmulanın meyveleri

kahverengi-kırmızımsı renkte ve 1.5-3 cm çapındadır ve 10 ile 80 g ağırlığına sahiptir. Meyveler sonbaharda

hasat edilerek soğuk hava depolarında saklanır. İyileştirici özelliğe sahip olduğu düşünülerek antik çağlardan

beri muşmulaya değer verilmiştir. Günümüzde sağlığı koruyucu etkileri olan doğal bitkisel ürünler sentetik

ve kimyasal ilaçlara alternatif olarak kullanılmaktadır. Bu meyveler arasında sayabileceğimiz muşmulanın

yaprakları, meyveleri ve ağacının kabuğu tedavi amaçlı kullanılmıştır. Muşmula ağacının kabuğundan elde

edilen özüt, idrar söktürücü olarak kullanım bulmuştur ve ayrıca kolon enfeksiyonları, ishal ve iç kanamayı

tedavi etmek için kullanılmıştır. Yapraklar, ağaç kabuğu ve olgunlaşmamış meyveler yüksek düzeyde tanen

içerirler. Araştırmacılar, muşmulanın kanseri önleyebilecek doğal antioksidanlar içerdiğini doğrulamışlardır.

Ayrıca, içerik olarak diğer meyvelerle karşılaştırıldığında, çok fazla mineral içerirler. Şeker oranı düşük buna

karşılık vitamin içeriği yüksektir. Muşmulanın meyveleri, lezzetleri ve biyoaktif olmaları ve sağlığa yararları

nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Muşmula pektin açısından da zengin bir meyvedir.

Pektin içeren gıdaların insan sağlığını geliştirici faydaları olduğu rapor edilmiştir. Pektin, tüm yüksek yapılı

bitkilerin orta lamelinde birincil hücre duvarı ve hücrelerarası bölgeler içinde yer alan kompleks yapılı bir

heteropolisakkarittir. Hücre duvarı polisakkaritleri arasında önemli bir yere sahip olan pektin, gıda ve

biyomedikal uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Pektin kıvam verici, jelleştirici, emülsifiye

edici ve stabilize edici özelliklere sahip olmasından dolayı gıda endüstrisinde katkı maddesi olarak

kullanılmaktadır. Bu araştırmada amaçlanan ülkemizde hemen her bölgede yetişen muşmula meyvesinin

kullanım alanlarını, içeriklerini ve potansiyel işlenebilirliğini içeren çalışmalardan bir derleme

gerçekleştirerek muşmula hakkında şimdiye kadar ne tür çalışmalar yapıldığını ve daha ileri çalışmalarda

neler yapılabileceğini ortaya koymaktır.