Bir Tekstil Fabrikasında Değer Akış Haritalama İle Yalın Üretim Tekniklerinin Uygulanması


Creative Commons License

İlhan B., Özer S. E., Ok Y.

1st International Conference on Innovative Academic Studies (ICIAS 2022), Konya, Türkiye, 10 - 13 Eylül 2022, ss.1114-1122

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1114-1122
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yalın üretimin önemli tekniklerinden biri olan Değer Akış Haritalama (DAH); israfı, değer oluşturmayan işlemleri, verimsizliği ve süreçteki her adımı belgeleyen bir akış çizelgesidir. DAH, işletmelerin üretim süreçlerindeki israfları daha net görebilmelerini ve israf yaratan hangi faaliyetlerin ortadan kaldırılması gerektiğini anlamalarına olanak sağlar. DAH’ da amaç; israfı ortadan kaldırıp, tedarik süresini ve ürünün teslim zamanını azaltan, verimliliği ve kaliteyi artıran ve böylece bütün sistemin akışını optimize eden yalın bir değer akışı tasarlamaktır.

Bu çalışmada, Yavuz Tekstil Sanayi ve Ticaret A. Ş’de değer akış haritalama yöntemi uygulanarak değer katan ve değer katmayan işlemlerin ayrıştırılması ve fabrikanın müşteri talebini daha hızlı ve kolay bir şekilde karşılaması için yapılacak olan iyileştirmeler ele alınmıştır. Bu amaçla fabrikanın mevcut verilerine uygun şekilde mevcut durum değer akış haritası çizilmiştir. Mevcut durumda çok fazla yarı mamul stoku bulunması, ürünlerin hatlarda izlenebilirliğinin zor olması ve bazı üretim süreçlerinde yaşanan darboğazlar nedeniyle teslim sürelerinde gecikme gibi problemler tespit edilmiştir. Bu problem noktalarında, üretim birimlerinin her biri için takt zamanları belirlenerek uygun noktalarda dengelenmiş üretim akışı tasarlanacak şekilde iyileştirmeler yapılmış ve öneriler sonucunda elde edilen gelecek durum akış haritası çıkarılmıştır.