Atlarda Glisemik İndeks ve İnsülin Direnci


Creative Commons License

Gül M., Yılmaz E.

Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, cilt.14, sa.2, ss.229-237, 2019 (Scopus)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 14 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.229-237
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Atlar, fiziksel aktiviteleri yüksek olmasına rağmen mide yapılarından dolayı düşük enerjili ve selülozca zengin yemlerle
beslenmekte ve ortalama 1‐2 saatte bir yem tüketmek zorundadırlar. Fakat atçılık sporunun gelişmesiyle birlikte, enerji
ihtiyaçlarının artması, atların nişasta ve şeker içeriği yüksek rasyonlar ile beslenmesinin önemini ön plana çıkarmıştır. Atların,
yemlerinde bulunan nişasta ve şeker konsantrasyonunun yükseltilmesi ile insülin direnci, obezite, laminitis ve osteokondrozis
gibi sindirimsel ve metabolik rahatsızlıkların görülme insidensi de artmaktadır. Atların tükettikleri yemin nişasta ve şeker
içeriğinin tespit edilip, kontrol edilebilmesi amacıyla Glisemik İndeks (Gİ) değeri üzerinde durulmaktadır. Gİ, yemlerin belli bir
zaman diliminde, kan glikoz seviyesini artırma potansiyeli baz alınarak, yemlerin standart bir yeme göre sınıflandırılmasında
kullanılan ve yüzdelik olarak ifade edilen bir indekstir. Atlarda, Gİ hesaplamasında standart olarak en çok glikoz, yulaf, mısır
ve çayır otu kullanılmaktadır. Nişasta ve şekerlerden elde edilen glikozun sindirimini ve emilimini çok sayıda faktör
etkilemektedir. Bu faktörlerin bilinmesi, Gİ’nin kullanılabilirliğini daha iyi anlamayı sağlayacaktır. Bu derleme, atlarda Gİ
değerlerini etkileyen faktörleri, Gİ’nin yüksekliğinin atlarda meydana getirdiği rahatsızlıklar ve kullanılabilirliği hakkında bilgi
vermek amacıyla hazırlanmıştır.