Sanal Gerçeklik: Diş Hekimliğinde Kullanım Alanları ve Gelecekte Vaad Ettikleri


Kuzey N., Ağırman K.

II. ULUSLARARASI SAĞLIK BİLİMLERİ VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR KONGRESİ, Erzurum, Türkiye, 24 - 25 Kasım 2023

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş-Amaç: Sanal gerçeklik, fiber optik data eldiven ve video gözlük yardımıyla kişinin içerisinde hareket edebildiği alternatif bir dünya olarak tanımlanmaktadır. Bu makalede sanal gerçekliğin diş hekimliğinde kullanım alanları ve yapılmış çalışmaların genel bir bakış ile sunulması amaçlanmıştır. 

 

Gereç-Yöntem: PubMed ve Google Scholar veri tabanında 2013-2023 yılları arasında yayımlanmış çalışmalar sanal gerçeklik, diş hekimliği, artırılmış gerçeklik anahtar kelimeleri kullanılarak Türkçe ve İngilizce olarak taranmıştır.

 

Bulgular: Literatürde diş hekimliğinde sanal gerçeklik üzerine yapılmış çalışmalar incelendiğinde; diş hekimliğinin çeşitli uzmanlık alanlarında ve stajyer diş hekimlerinin eğitiminde kullanıldığı görüldü.Uzmanlık alanları incelendiğinde; çene cerrahisinde inferior alveolar blok anestezisi ve ortognatik cerrahide, çocuk diş hekimliğinde hastaların stres ve kaygı düzeylerini azaltmak için sanal gerçekliğe maruz kalma terapisinde, dental implantolojide ise diş implantlarının kılavuzlu yerleştirilmesinde  kullanıldığı çallışmalar görüldü.

Diş hekimliği öğrencilerinin eğitiminde ise birçok çalışmada,diş anatomisine uygun formda diş modelleri hazırlanılarak, model tarayıcısı ile oluşturulan 3 boyutlu modellerin sanal gerçeklik ortamına aktarılarak öğrenciler tarafından dental işlemlerin simülasyonunda kullanıldığı  çalışmalar bulundu.

 

Henüz kesin ve tatmin edici yeterli sayıda çalışma bulunmasa da, diş hekimliğinde sanal gerçeklik çalışmaları; enfeksiyon kontrolü ,daha az maliyet, çevre kirliliğine sebep verebilecek sarf malzemelerinin daha az tüketimi, daha hızlı tedavi gibi birçok konuda diş hekimliğinin geleceğine dair umut verici vaatlerde bulunmaktadır.

 

Sonuç: Sanal gerçeklik yöntemleri, diş hekimliği alanında henüz çok yeni olup pratikte kullanımının ne kadar etkili olacağı, bu çalışmaların zaman içerisinde hangi yöne evrileceği; yapılmış ve yapılacak pek çok çalışmaların sonucuna göre netlik kazanacaktır.

Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Diş Hekimliği, Sanal Gerçeklik

 

Purpose: Virtual reality is defined as an alternative world in which the person can move with the help of fiber optic data gloves and video glasses. This article aims to present the usage areas of virtual reality in dentistry and the studies done with an overview.

 

Materials-Methods: Studies published between 2013-2023 in PubMed and Google Scholar databases were searched in Turkish and English using the keywords virtual reality, dentistry, and augmented reality.

 

Results: When the studies on virtual reality in dentistry were examined in the literature, it was seen that it was used in various specialties of dentistry and in the education of trainee dentists. When the specialties were examined, it was seen that it was used in inferior alveolar block anesthesia and orthognathic surgery in maxillofacial surgery, in virtual reality exposure therapy to reduce stress and anxiety levels of patients in pediatric dentistry, and in guided placement of dental implants in dental implantology.

In the education of dentistry students, many studies have found that dental models are prepared in a form suitable for dental anatomy, and 3D models created with a model scanner are transferred to the virtual reality environment and used by students to simulate dental procedures.

 

Although there are not yet a sufficient number of conclusive and satisfactory studies, virtual reality studies in dentistry offer promising promises for the future of dentistry in many areas such as infection control, less cost, less consumption of consumables that may cause environmental pollution and quicker treatments.

 

Conclusion: Virtual reality methods are still very new in the field of dentistry, and how effective their use in practice will be, and the direction in which these studies will evolve over time will become clear according to the results of many studies that have been done and will be done.

KeywordsAugmented Reality, Dentistry, Virtual Reality