Ayanis Kenti ve Çevresinin Doğal-Kültürel Peyzaj Çalışmalarına Yönelik Ön Değerlendirme


Creative Commons License

Beşikçi B., Işıklı M.

KOUSBAD, cilt.1, sa.13, ss.41-60, 2021 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 13
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: KOUSBAD
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus
  • Sayfa Sayıları: ss.41-60
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kültürel peyzaj üzerine gerçekleştirilen çalışmalar insan ve çevre etkileşimleri sonucunda şekillenen alanlardaki kültürel özellikleri ve buna bağlı elemanları kapsamaktadır. Özünde canlı ve cansız varlıkların birbirleriyle olan etkileşiminden doğan yaşamsal aktivite ve etkinlikler bütünüdür. Bugün pek çok antik yerleşimde uygulanan kültürel peyzaj çalışmaları, yerleşimlere ait kültürel özellikleri tanımlamakta, belgelemekte ve bölgeye ait kültürel karakterlerin ortaya koyulmasıyla gelecek nesillere aktarılmaktadır.

Urartu krallığının son dönemini temsil eden, görkemli mimari ve zengin buluntu koleksiyonuna sahip Ayanis kenti, doğal ve kültürel peyzaj özelliklerini bir arada barındıran, bu özellikleri koruyarak günümüze kadar iyi derecede ulaştırmış önemli arkeolojik yerleşimlerden biridir. Bünyesinde taşıdığı pek çok değerle Ayanis, dönem halkı tarafından yaklaşık çeyrek yüzyıl boyunca aktif bir yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bu yerleşim yerinde Urartuların kullandıkları çevreyi, uygun yaşam alanlarına dönüştürülmesiyle gerçekleştirilen mimari bazı uygulamalar dönem için çok ileriye taşınılabilecek bir başarı göstergesidir. Bu makale, Ayanis kenti ve çevresinin sosyal, ekonomik ve bunlara bağlı oluşan fiziksel ortamlarını, kilit peyzaj dinamiklerini ve yaklaşımlarını dikkate alarak değerlendirilmektedir. 

Studies on cultural landscape include cultural characteristics and related elements in areas that are shaped as a result of the interaction between human and environment. In essence, it is a set of activities that arise from the interaction of the living and non-living.

In the cultural landscape studies that is conducted in many ancient settlements, the cultural characteristics of the settlements are defined and documented, thus paving the way for their planning to transfer the cultural characteristics of the region to future generations. One of the significant settlements that can be evaluated in this respect is the city of Ayanis, which represents the end of the Urartian Kingdom and has a magnificent architectural and rich collection of finds. Ayanis, along with its archaeological asset, has been used by the people of the period as an active settlement for nearly a quarter of a century. In addition to agriculture and animal husbandry, the architectural success they have shown in the establishment of the city is an important indicator that they use the natural environment for their advantage. This article has evaluated the social, economic and thus physical landscape of Ayanis, by evaluating the key landscape dynamics and approaches.