GUM BİKROMAT FOTOĞRAF BASKI TEKNİĞİNİN GÜNÜMÜZDE KULLANIMI


Creative Commons License

Er M. H.

ART&DESIGN - 2022 II. International Congress on Art and Design Research, Kayseri, Türkiye, 20 - 21 Haziran 2022, ss.921-944

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.921-944
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet: Alternatif fotoğraf baskı tekniklerinden biri olan Gum Bikromat fotoğraf baskı tekniği, gum, bikromat ve istenilen renkte bir pigment’in kağıt yüzeye uygulanması ile kağıdın-yüzeyin UV ışığa duyarlı hale getirilmesidir. Karanlık oda gerektirmeyen, tek renkli veya renkli bir fotoğraf elde edilebilen bu fotografik teknikte temel ilke; akasya ağacının özü olan ‘gum’ ve bikromat içerisine belirli bir miktar pigment eklenerek oluşturulan solüsyonun kağıda veya çeşitli yüzeyler üzerine uygulanması ve bu yüzeyin bir negatif kullanılarak UV ışığa maruz bırakılmasıdır. 

Bu tekniğin ortaya çıkışı gum bikromatın UV ışıkla sertleşmesi temeline dayanır. UV ışığa maruz bırakılan ‘gum’, ışığın şiddeti ve süresine göre ışık alan yerlerin sertleşmesine neden olur ve bu sertleşme görüntünün oluşmasını sağlar. Işığa maruz bırakılan kağıt veya yüzey sudan geçirilir ve yüzey üzerindeki sertleşmeyen bölgelerin dökülmesi sağlanarak görüntü oluşturulur. Bu teknikle aynı işlemlerin tekrarlanması ile ikinci ve üçüncü renk katmanları baskıya dahil edilebilir. Uygulaması oldukça basit gibi görünen bu fotografik teknik aslında alternatif baskı teknikleri arasındaki en zor ve karmaşık olan yöntemlerden biridir. 

Bu çalışma, kökeni Louis-Nicolas Vauquelin'in bikromatın UV ışığa duyarlılığını keşfetmesine kadar dayanan Gum bikromat baskı tekniğinin, Robert Demanchy, Edward Steichen gibi önemli sanatçılar tarafından nasıl kullanıldığını ele alarak, günümüzde bu yöntemi kullanan sanatçıların bu tekniğe bakış açılarını ve bu yöntem ile geliştirdikleri kişisel ve sanatsal ifadelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın sonucunda gum bikromatı günümüzde kullanan sanatçılar, yapıtları ve kullandıkları teknik arasındaki ilişki bağlamsal olarak ortaya konulmuş olacaktır. 

Anahtar Kelimeler:Fotoğraf, Gum Bikromat, Alternatif Fotoğraf