ENDÜSTRİYEL POTANSİYELİ OLAN Selenomonas ruminantium’un İKİ FARKLI İN VİTRO BESİ ORTAMINDAKİ ENZİM AKTİVİTELERİNİNKIYASLANMASI


Yücel H., Ekinci K., Karaman A.

ISPEC 9th INTERNATIONAL CONFERENCE on AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCES and RURAL DEVELOPMENT, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.1050-1059

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Burdur
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1050-1059
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Her geçen gün doğal kaynakların üretim basamaklarında bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle hayvansal üretim sırasında et ve süt verim kalitesinin azaldığı görülmeye başlamıştır. Bu sorunların giderilebilmesi için endüstriyel kökenli mikroorganizmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Endüstriyel potansiyele sahip mikroorganizmaların öncelikli olarak doğal florada bulunması ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz bir etki bırakmaması da oldukça önemlidir. Rumenin mikrobiyel ekosistemi; bakteri, arkea, protozoa, mantar ve bakteriofajlardan oluşmaktadır. Ruminantlar selüloz, hemiselüloz, lignin, nişasta, protein ve çok az miktarda da yağ içeren lignoselülozik yem maddeleri ile beslenirler. Rumen ortamı bu yem bileşenlerini sindirebilen çok çeşitli bakterileri barındırır. Bakteriler rumendeki mikrobiyel kitlenin yaklaşık %40-60’nı oluştururlar. Rumen mikroflorasının mevcut üyesi olan ve ruminantlarda besinlerin sindirilmesine yardımcı olan Selenomonas ruminantium bazı hayvanların et ve süt verimi üzerinde pozitif bir etkiye sahip olması ile birlikte hem rumen içerisinde diğer simbiyotik mikroorganizmalar için hem de endüstriyel alanlarda kullanılan laktat, asetat, probiyonat gibi fermente ürünler oluşturmaktadır. Endüstriyel ara ürünleri oluşturabilen ve hayvansal üretim sırasında verim açısından olumlu etkiye sahip olduğu düşünülen bu mikroorganizmanın in vitro koşullarda üretimi de oldukça değerlidir. Bundan dolayı S. ruminantium’un in vitro koşularda optimum düzeyde gelişebilmesi için uygun besi ortamına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmamızda in vitro çalışmalarda mevcut olarak kullanılan Orpin tarafından tasarlanmış besi yeri (OBO) ile genellikle hayvan besleme çalışmalarında yapay tükürük olarak bilinen Menke tarafından hazırlanan besi ortamları (MBO) kıyaslanmıştır. Sonuç olarak S. ruminantium’ un her iki besi ortamında da endüstriyel enzim olarak bilinen β (1-4) ksilosidaz (EC. 3.2.1.37) etkinliğinin benzer bir sonuca sahip olduğu dinitrosalisilik asit (DNS) metodu yöntemiyle ortaya konmuştur. MBO hazırlanma süreci ve maliyetininin de OBO’ya göre daha uygun olması diğer çalışmalar için araştırmacılara yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.

With each passing day, some problems arise in the production steps of natural resources. It has been observed that the quality of meat and milk yield decreases, especially during animal production. Microorganisms of industrial origin are needed to overcome these problems. It is also very important that microorganisms with industrial potential are primarily present in the natural flora and that they do not have a negative effect on animal health. Microbial ecosystem of the rumen; It consists of bacteria, archaea, protozoa, fungi and bacteriophages. Ruminants are fed with lignocellulosic feed materials containing cellulose, hemicellulose, lignin, starch, protein and very little oil. The rumen environment harbors a wide variety of bacteria that can digest these feed ingredients.Bacteria constitute approximately 40-60% of the microbial mass in the rumen. Selenomonas ruminantium, in which is the current member of the rumen microflora, has a positive effect on meat and milk yield of some animals, and creates fermented products such as lactate, acetate, probionate, which are used both for other symbiotic microorganisms in the rumen and in industrial areas. The in vitro production of this microorganism, which can form industrial intermediates and is thought to have a positive effect on yield during animal production, is also very valuable. Therefore, suitable nutrient medium are needed for optimum growth of S.ruminantium under in vitro conditions. In this study, Orpin designed medium (OBO), which is currently used in in vitro studies, was compared with Menke's medium (MBO), which is generally known as artificial saliva in animal nutrition studies. As a result, it was demonstrated by the dinitrosalicylic acid (DNS) method that the activity of β (1-4) xylosidase (EC. 3.2.1.37), known as an industrial enzyme, had a similar result in both media. It is thought that MBO preparation process and cost are more suitable than OBO, and it can be a guide for researchers for other studies.