Bal Arılarının Sindirim Kanalında Bulunan Probiyotik Kökenli Bifidobacterium sp.’nin Enzimatik ve Bibliyometrik Analizi


Yücel H., Ekinci K., Karaman A. K., Kar B., Yazdıç F.

Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, sa.12(2), ss.622-632, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

Bal arıları (Apis mellifera) bal, polen, arısütü, propolis, bal mumu ve arı zehiri gibi ürünleri üreten ve birçok doğal ve endüstriyel bitkinin tozlaşmasında vektör işlevi gören eşsiz bir süper organizmadır. Son zamanlarda meydana gelen koloni kayıpları sebepleri arasında bağırsak mikroflorasının etkisi ve buna bağlı olarak bağışıklık sistemi ön plana çıkmaktadır. Arıların sindirim tüpünde bulunan bakterilerin çeşitliliği ve yoğunlukları sonucu bağışıklık sistemleri etkilenebilmektedir. Bu etkinin olumlu yönde olabilmesi için bağırsak mikroflorasının doğal ve dengeli olması gerekmektedir. Bağırsakta bulunan bakteri popülasyonları arasında önemli bir yere sahip olan probiyotik kökenli Bifidobacterium sp.’nin sahip olduğu enzim aktivitesi hem diğer simbiyont mikroorganizmalar üzerinde hem de konakçının beslenmesinde kritik bir etkiye sahiptir. Bundan dolayı bu çalışmamızda Bifidobacterium sp.’nin önemini vurgulamak için enzim aktivitesi ve bibliyometrik analizler yapılmıştır. Optimum glikozit hidrolaz enzim aktivitesinin hesaplanması için farklı pH, sıcaklık ve substratlar tercih edilmiştir. Enzim aktivitesinin analizi sonucu Bifidobacterium sp.’nin glikozit hidrolaz etkinliği (pH 5.0 ve 30oC) tespit edilmiştir. İnülin substratının daha fazla kullanılması probiyotik Bifidobacterium sp. için doğal prebiyotik kaynağı olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda yeni nesil prebiyotik kaynağı olarak bilinen ksilanın hidrolizi de gerçekleşmiştir. Bibliyometrik analiz için Web Of Science ile Scopus veri tabanındaki korelasyon bağlantıları VOS viewer yazılımı yardımıyla sonuçlandırılmıştır. 

Honey bees (Apis mellifera) are a unique super organism that produces products such as honey, pollen, royal jelly, propolis, beeswax and bee venom and serves as a vector for pollination of many natural and industriyal plants. The effect of intestinal microflora and, accordingly, the immune system come to the fore among the causes of colony losses that have occurred recently. The diversity and densities of bacteria in the digestive tube of bees are affected by their immune systems. In order for this effect to be positive, the intestinal microflora must be natural and balanced. The enzyme activity of the probiotic-derived Bifidobacterium sp., which has an important place among the bacterial populations in the intestine, has a critical effect on both other symbiont microorganisms and the nutrition of the host. Therefore, in this study, both glikozide hidrolase enzyme activity analysis and bibliometric analysis were performed to emphasize the importance of Bifidobacterium sp. Different pH, temperature and substrates were preferred to calculate the optimum enzyme activity. As a result of the analysis of the enzyme activity, the glycoside hydrolase activity (pH 5.0 and 30oC) of Bifidobacterium sp. was determined. Further use of inulin substrate has shown that it is a natural prebiotic source for this probiotic microorganism. At the same time, the hydrolysis of xylan, which is known as a new generation prebiotic source, has also taken place. For bibliometric analysis, correlation links in Web of Science and Scopus database were concluded with the help of VOS viewer software.