ARTVİN/YUSUFELİ/ ERENKÖY TOPRAKLARININ VE YÖREDE KULLANILAN ÇİFTLİK GÜBRELERİNİN BAZI ÖZELLİKLERİNİN LABORATUVAR ve SERA DENEMELERİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Pınar Başıbüyük

Danışman: Nesrin Yıldız, Pınar Başıbüyük

Özet:

Tarım alanlarının sürdürülebilirliği, doğru tarım uygulamaları ve girdilerle sağlanabilir. Çalışmanın amacı; Artvin/Yusufeli Erenköy köyü tarım alanlarından 26 farklı noktadan, bitki kök derinliğinden alınan toprak örneklerinin ve yörede yaygın olarak kullanılan hayvan gübresi (8 adet fermente olmuş ve fermente olmamış büyükbaş ve küçükbaş hayvan gübresi) örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal analizlerini yaparak değerlendirmektir. Ayrıca, toprak örneklerine ilave edilen farklı özellikteki hayvan gübrelerinin (fermente olmuş büyükbaş ve küçükbaş hayvan gübresi) sera-saksı denemesi koşullarında bitki gelişmesi, bitki kuru ağırlığı ve azot beslenmesi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Sera-saksı denemesi, 200’er g toprak içeren saksılara ağırlık esasına göre %5’lik fermente olmuş büyükbaş hayvan (inek) ve küçükbaş (keçi) gübresi uygulanmış ve çavdar (Secale cereale L.) bitkisinin Aslım-95 çeşidinde besin elementi noksanlık belirtileri belirinceye kadar (3 hafta) 3 tekrarlı olarak CRD deneme desenine göre yürütülmüştür.

Bulgulara göre, toprakların pH değeri hafif alkalin, EC az tuzlu ve kireç orta düzeyde, organik madde içeriği çok fazladır. Mg, K, toplam azot ve inorganik azot (NH4 ve NO3) içerikleri çok fazla düzeyde, Na içeriği normal düzeyde, Ca ve P içerikleri yeterli düzeydedir. Mikro element içerikleri Mn, Fe, Cu yeterli düzeyde ve Zn fazla düzeydedir. Tekstür sınıfının ise, kumlu tın ve kumlu-killi-tın olduğu tespit edilmiştir. Hayvan gübresi örneklerinin pH düzeyi orta alkalin, EC çok az tuzlu ile tuzlu, organik madde içeriklerinin yüksek (40-84) olduğu belirlenmiştir. Nem içerikleri ortalama %4,51 düzeydedir. Çiftlik gübresi makro besin element içerikleri K, Ca, Mg fazla, P yetersiz ve Na normal düzeydedir. Çiftlik gübresi mikro besin elementi içerikleri Mn, Fe, Cu ve Zn fazla düzeydedir. Sera denemesi sonrası, bitki örneklerinin toplam azot içerikleri kontrol bitkide, küçükbaş ve büyükbaş hayvan gübresi uygulanmış örneklerde fazla düzeydedir. Bitki kuru ağırlıkları miktarları sırasıyla ortalama kontrol bitki kuru ağırlığı 1,66 gsaksı-1, küçükbaş hayvan gübresi uygulanmış bitki kuru ağırlığı 1,51 gsaksı-1 ve büyükbaş hayvan gübresi uygulanmış bitki kuru ağırlığı 1,61gsaksı-1’dır. Bitki örnekleri arasında kuru ağırlıklar değişkenlik göstermekle birlikte gübre uygulanan bitkilerin kuru ağırlıkları kontrol bitki kuru ağırlığına göre artış göstermiştir. Araştırma bulgularına göre, fermente olmuş büyükbaş ve küçükbaş hayvan gübresi uygulaması bitki özellikleri üzerinde (f<0,001) önemli etkiye sahiptir.