Hellp'li gebelerde HE4 (human epididymis 4) protein düzeylerindeki artışın araştırılması


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TANER ÇAM

Danışman: Gamze Nur Cimilli Şenocak

Özet:

Hellp’li Gebelerde He4 (Human Epididymis 4) Protein Düzeylerindeki Artışın Araştırılması

Amaç: HELLP sendromu; kanda hemoliz, yükselen karaciğer enzimleri ve düşük platelet üçlüsünü içine alan preeklampsinin aşırı derecede ileri bir formudur. HELLP sendromunda genellikle damar endotel hasarı ve anormal immun yanıtların suçlu olabileceği üzerinde durulsa da bu sendromu önceden belirlemek için herhangi bir parametre ya da belirteç günümüz şartlarında bulunamamıştır. Human epididymis protein 4 (HE4)’ün vasküler endotel hasarı yaparak malignitelerde yükselebileceği düşünülmektedir. Yine damar endotel hasarından metalloproteinazlar rol oynayabilmektedir. Biz de HELLP sendromunda, proteaz inhibitörü olan HE4 proteininin damar hasarıyla  ilişkili olabileceğinin düşündük ve HELLP sendromu ile HE4 protein arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda HELLP sendromlu hastalarda HE4 (Human epididymis protein 4) düzeylerine baktık ve kontrol grubu olarak bunları HELLP sendromlu olmayan gebelerle karşılaştırdık. Sonuç olarak HELLP sendromu tanısında kullanılabilecek bir biyomarker bulmaya çalıştık.

Yapıldığı Kurum: Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilimdalı

Materyal-metod: 01.06.2019-28.02.2020 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine başvuran HELLP sendromlu olan ve HELLP sendromu olmayan (40 hellp sendromlu ve 40 hellp sendromlu olmayan) benzer yaş ve gebelik haftalarına sahip gebelerin gebelik pariteleri, sistolik ve diyastolik kan basınçları, spot idrardaki protein düzeyleri ve gebelerin kanından rutin istenilen tam kan, biyokimya, koagulasyon faktörleri parametrelerine bakıldı. HE4 düzeyleri için sarı kapaklı biyokimya tüplerine kan alındıktan ve pıhtılaşmaları tamamlandıktan sonra 3000 rpm’de, on dakika santrifüj edilerek serumları ayrıldı. Serum örnekleri alikotlanarak -80˚ derecede dondurularak analiz edilinceye kadar saklandı. Analiz işlemleri için serum örnekleri uygun koşullarda çözülmeleri sağlandıktan sonra tüm analizler tek oturumda Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarında yapıldı.

Serum örneklerinde HE4 düzeyleri ticari olarak satın alınan SUNLONG marka (Kat No: SL1946Hu, SUNLONG BIOTECH CO.LTD, Hangzhou, China) ELİSA kitleri ile üreticinin önerdiği standart protokole göre numuneler 5 kat dilisyon yapılarak Dynex marka otomatik ELİSA okuyucu cihazında (Dynex Technologies Headquarters, Chantilly, USA) ELİSA yöntemi ile analiz edildi. Kitin ölçüm aralığı 2-40pmol/L idi. Kitlerin intra ve inter assay CV leri sırasıyla <%10 ve <%12 idi.

Bulgular: Çalıştığımız HE4 protein düzeylerinde, HELLP hastalarındaki ortalama değer 27,11±7,64 pmol/L olarak geldi. HELLP olmayan hastalardaki ortalama HE4 protein düzeyleri ise 25,18±8,85 pmol/L olarak gelmiştir.

Sonuç: HE4 protein düzeylerinin HELLP sendromlu hastalarda ortalama olarak artmış olduğu görülmekle beraber, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır (p:0,29). Konu ile ilgili daha kapsamlı ve hasta sayısı fazla olan yeni çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: HELLP sendromu, Human epididymis protein 4(HE4),Gebelik