Van ilinde covid-19 pandemi süresince hanehalkı gıda tüketimalışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ŞEİMA ÖZARSLANER

Danışman: Nuray Demir

Özet:

Amaç: Van İli Merkez ilçelerde (Edremit. İpekyolu. Tuşba) yaşayan tüketicilerin Covid-19 pandemi süresince gıda tüketim alışkanlıklarında meydana gelen değişimin neler olduğunu incelemektir. Ayrıca tüketicilerin sosyal. ekonomik. demografik yapılarına göre Covid-19 pandemi süresince gıda tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmanın ana materyali Van İli Merkezinde yaşayan bireylerle yapılan anketlerden elde edilen verilerden oluşmaktadır. Ayrıca ikincil veri kaynağı olarak; ilgili literatür çalışmaları. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer ilgili kurumlardan sağlanan bilgilerden faydalanılmıştır. Evrenin tespiti aşamasında. Van ili Merkez ilçelerde yaşayan 385 tüketiciye ulaşılmıştır. Araştırmada ana kitleyi en iyi şekilde temsil edecek örnek hacminin hesaplanmasında Oransal Örnekleme Yöntemi kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada Van ili merkezinde yer alan. merkez ilçelerde (Edremit. İpekyolu. Tuşba) hayatını sürdüren hane halklarının Covid-19 pandemi süresince gıda tüketim alışkanlıklarında meydana gelen değişimin araştırılması. bu değişimin nedenlerinin ortaya konulması amacıyla tüketicilerin gıda tüketim tercihlerinde cinsiyet. gelir durumu. eğitim düzeyi. ikametgah yeri. hanehalkı gıda tüketiminde karar verici. ürün fiyatı. ulaşım kolaylığı değişkenleri arasındaki farklılaşma incelenmiştir.