Çiftçi eğitimlerinin etkisi üzerine bir çalışma: Atatürk Üniversitesi örneği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NURSEL AKIŞ

Danışman: Adem Aksoy

Özet:

Amaç: Atatürk Üniversitesine bağlı Çiftçi Eğitim Merkezi tarafından yapılan çiftçi eğitimi çalışmalarının etkisini belirlemek, alınan eğitimler öncesi ve sonrası davranışlardaki değişikliklerin karşılaştırmalı analizlerini yaparak il bazında yerel çiftçi eğitimi programlarında dikkate alınması gereken hususları ortaya çıkarmaktır.

Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini, 2016-2021 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren çiftçi eğitim merkezinde eğitim alan 149 üreticiden anket yoluyla elde edilen veriler birincil veri kaynağını oluşturmuştur. Ayrıca konuyla ilgili literatür, web sitelerinden ve Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma merkezinden elde edilen bilgiler de çalışmada materyal olarak kullanılmıştır.

Bulgular: Çiftçi eğitimi alan üreticilerin çiftçi eğitimlerinden sonra tutum ve davranışlarında olumlu ve olumsuz yönde değişmeler olduğu yapılan çalışma da ortaya çıkmıştır. Ayrıca daha fazla uygulama yönlü çiftçi eğitimlerine ihtiyaç duyulduğu çiftçi eğitimlerinin sürekliliği ve sürdürülebilir periyotlarla gerçekleştiği ve üreticilerin ihtiyaç duyduğu birbirini tamamlayıcı konular ile alakalı eğitimler alınmıştır. Hayvan yetiştiriciliği, bitki yetiştiriciliği, tarımsal destekler, tarım sigortaları, proje hazırlama teknikleri, Ziraat Fakültesi ve vizyoner çiftçi kimliği, kırsalda kadın girişimci, kooperatifçilik yetişkin eğitimi alanlarında bir çiftçi birden fazla eğitim alma fırsatını da yakalamıştır. Farklı alanlarda çiftçi eğitimi alan ve bilgi donanımını arttıran çiftçilerimiz proplemler karşısında daha çözümser bir yaklaşım sunduğu görülmüştür. Çiftçi eğitimlerinin tarımsal alanda pozitif yönde etkisi olduğu ve aynı zamanda sosyal alandada etki sahibi olduğu gözlemlenmişir. Erkek üreticiler, kadın üreticilerden daha fazla eğitimlere katılmıştır. 

Sonuç: Çiftçi eğitimi alan çiftçilerin edindikleri bilgi ve becerileri imkânları doğrultusunda işletmelerinde ve günlük yaşamlarında kullandıkları ve çevrelerindeki diğer üreticilerle paylaştığı ortaya çıkmıştır. Erzurum ilinde en fazla hayvan ve bitki yetiştiriciliği alanlarında çiftçiler eğitim almışlardır. Alınan eğtimlerden sonra tarımsal desteklerden daha fazla yararlanmışlardır ve üreticiler arasında proje yapan çiftçilerde olduğu ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler: Çiftçi, Eğitim, Erzurum, Türkiye