Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Tasarım Beceri Atölyeleri İçin Gerekli Öğretmen Yetkinlikleri Hakkındaki Görüşleri


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Rumeysa Yıldız

Danışman: Mustafa Sözbilir

Özet:

Amaç: Bu araştırmada Fen bilimleri öğretmenlerinin MEB tarafından yayımlanan 2023 Vizyon belgesinde yer alan Tasarım Beceri Atölyelerinde görev alacak öğretmen yetkinlikleri ve becerilerinin neler olduğunun belirlenmesi ve bu yetkinlik ve becerilerin nasıl kazandırılabileceği hakkındaki öğretmen görüşlerini tespit etmek amaçlanmıştır.

Yöntem: Bu çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Karma yöntemlerden keşfedici araştırma deseni seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak görüşme ve anket kullanılmıştır. Karma yöntem ile hem nitel hem de nicel veriler birleştirilerek konuya daha geniş bakış açısı kazandırılmıştır. Tezin nitel aşamasında kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılan dört fen bilimleri, bir bilgisayar ve öğretim teknolojileri, bir kimya alanından olmak üzere toplam altı uzmanla yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Nicel kısmında ise Erzurum ilinde görev yapan ve gönüllük esasına göre çalışmaya katılım sağlayan 65 fen bilimleri öğretmeninden geliştirilen anket yardımıyla çevrim içi ortamda veri toplanmıştır.

Bulgular: Görüşme sonuçlarına göre STEM atölyelerinde görev alacak öğretmen yetkinlikleri dört başlıkta ele alınmıştır. Bunlar; yetenek, mesleki bilgi, mesleki beceri, tutum ve değerlerdir. Tasarım Beceri Atölyelerinde görev alacak fen bilimleri öğretmenlerine uygulanan anketin betimsel istatistik sonuçlarına göre bütün maddelerin ortalaması 3,4 ile 5 aralığında olduğundan görülmüştür. Kendilerini bu konuda yeterli gördükleri tespit edilmiştir. Anketteki diğer maddelere oranla öğretmenlerin STEM etkinlikleri, malzeme ve materyal seçimi, malzemelerin bakımında kendilerini diğer maddelere göre daha az yeterli hissettikleri görülmüştür. Ayrıca Tasarım Beceri Atölyelerinde öğretmenlerin sınıf yönetimi olarak bireysel ve grupları yönetme ve öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerini bütünsel olarak geliştirme konusunda zorlanabileceği tespit edilmiştir.

Sonuçlar: Tasarım Beceri Atölyelerine yönelik fen bilimleri öğretmenlerine uygulanan anketin sonuçlarına göre bütün maddelerin ortalaması 3.4 ile 5 aralığında olduğundan kendilerini genel olarak yeterli buldukları değerlendirilmiştir. Ancak bazı maddelerde farklı düzeylerde yetkin hissettikleri görülmektedir.