ERZURUM İLİ Nematus (=Croesus) septentrionalis (L., 1758) (HYMENOPTERA: TENTHREDINIDAE) TÜRÜNÜN HUŞ AĞACI ÜZERİNDEKİ BİYOLOJİSİ VE ZARARI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AHMET BUĞRA AYKAÇ

Danışman: Önder Çalmaşur

Özet:

Amaç: Nematus (=Croesus) septentrionalis (L., 1758)’in huş ağacı üzerindeki biyolojisinin ve zararının tespiti.

Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini, Erzurum Merkez, Atatürk Üniversitesi Kampüsü, Merkez Tekederesi ve Aziziye yerleşkesinde bulunan huş (Betula pendula Roth.) ağaçları üzerinden toplanan Tenthredinidae (Hymenoptera, Symphyta) familyasından Nematus (=Croesus) septentrionalis’e ait larva ve erginler ile kök bölgelerinden alınan pupa örnekleri oluşturmaktadır. Örnekler, 2019 ve 2020 yılında, 20 Haziran – 20 Eylül tarihleri arasında toplanmıştır. Zararlının biyolojisinin belirlenebilmesi için, 2018 yılında durum değerlendirmesi bakımından bir ön çalışma yapılmıştır. Ergin örnekler, gündüz güneşli havalarda huş ağacı üzerinden atrapla toplanmıştır. Larvalar ise beslendikleri dalın yaprakları ile birlikte budama makası yardımıyla kesilerek toplanmıştır. Pupa evresi ise sonbahar ve ilkbaharda huş ağacının kök ve taç iz düşümü bölgesinde çapa yardımıyla dört parmak derinliğinde (10-15 cm) kazılarak elde edilmiştir. Toplanan erginler bir kavanoza alınmış ve etil asetat yardımı ile öldürülmüştür. Öldürülen örnekler, küçük karton kutulara aktarılmış, kutuların üzerine örneğin toplandığı yer, yükseklik ve toplandığı tarih yazılmış, laboratuvara getirilerek iğnelenme ve etiketlenme işlemi yapılmıştır. Larvalar, beslendiği yapraklar ile birlikte taban kısmına toprak koyulan desikatöre alınmış, nemi sağlamak amacıyla da su ile ıslatılan pamuklar koyulmuş ve gün aşırı taze yapraklar getirilerek larvaların beslenmesi ve olgunlaşarak pupa olmaları sağlanmıştır.

Bulgular: Çalışma sonucunda, Nematus (=Croesus) septentrionalis’in arazi şartlarında yumurta bırakma zamanları, açılma süresi, larva süresi ve nesil sayısı belirlenmiştir. Ayrıca, bulaşıklık oranının belirlenmesi için zarar görmüş ağaçlar sayılmış, sonrasında ağaçlardan rastgele seçilmiş bir dalda bulunan zarar görmüş yaprak sayısı belirlenmiş ve yaprakta bulunan yumurta ve larva sayıları da tespit edilmiştir.

Sonuç: Yapılan bu çalışma ile Nematus (=Croesus) septentrionalisin biyolojisi ve huş ağacı üzerindeki zararı tespit edilmiştir. Sonraki yıllarda bu konuda çalışacak araştırıcılar için yararlı olacak bilgiler ortaya konulmuştur. Zararlının Erzurum şartlarında yılda 1 nesil verdiği saptanmıştır.