Learning Knowledge


Doctorate
2014 - 2018
Ataturk University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Turkey

Postgraduate
2010 - 2013
Ataturk University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Turkey

Undergraduate
2006 - 2010
Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Turkey

Foreign Languages

English, B1 Intermediate

Dissertations

Doctorate, Determination and identification of Salmonella spp. and Campylobacter spp. by standard culture method, loop-mediated isothermal amplification and real-time PCR in chicken meats, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2018
Postgraduate, Tavuk etlerinde Salmonella spp'nin immunomanyetik separasyon ve geleneksel yöntem kullanılarak belirlenmesi / Determination of Salmonella spp. in chicken meats using immuno magnetic separation and conventional method , Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, 2013

Academic Titles / Tasks


Assistant Professor
2018 - Continues
Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği

Supported Projects

  1. Utku M., Aksoy E., Sözbilir H., Softa M., Tatar O., , Yüksel M., Bayrak Y., Yılmaz Ş., Bayrak E., et al., Project Supported by Higher Education Institutions, Adıyaman Fayı'nın (Doğu Anadolu Fay Zonu'nun Güney Kolu) Deprem Aktivitesinin Çok Disiplinli Yaklaşımla İncelenmesi, 2023 - 2026
  2. MERHAN MUĞLU G., YÜKSEL M., HATUNKIZ B., KARA B., ÇOBAN İ., BİNZET A. N., İNANÇ G., AYDIN Ş., ERYILMAZ S., YILDIRIM S., Project Supported by Higher Education Institutions, Hınıs Meslek Yüksek Okulu Okuyor, 2019 - 2020
  3. YILDIRIM S., GÜLER O., BEKTAŞ M., YÜKSEL M., ÖZDEMİR M., MERHAN MUĞLU G., GÜL M. S., KANCINAR F., Project Supported by Higher Education Institutions, Atatürk Üniversitesi Hınıs Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü Optisyenlik Programı Eğitim Ve Uygulama Laboratuvarının Bilimsel Çalışmalar için Alt Yapısının Geliştirilmesi, 2019 - 2020
  4. BARAN A., ADIGÜZEL M. C., YÜKSEL M., Project Supported by Higher Education Institutions, Erzurumda satışa sunulan tavuk etlerinde GSBL veveya AmpC üreten Escherichia colilerin prevalanslarının belirlenmesi ve enzimlerin tanımlanması, 2017 - 2018
  5. GÜRSES M., YÜKSEL M., KAVAZ YÜKSEL A., TANRIVERDİ H. C., Project Supported by Higher Education Institutions, TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA VE CAMPYLOBACTER'İN DÖNGÜYE DAYALI İZOTERMAL AMPLİFİKASYON (LOOP-MEDİATED ISOTHERMAL AMPLİFİCATİON) METODU İLE HIZLI BELİRLENMESİ, 2016 - 2018

Published journal articles indexed by SCI, SSCI, and AHCI

  1. Nutritional Supplementation of Yogurt with Jerusalem Artichoke Tubers: Organic Acid Profiles and Quality Parameters
    Ndhlala A. R., Kavaz Yüksel A., Yüksel M.
    PLANTS-BASEL, vol.11, no.22, 2022 (SCI-Expanded)
  2. Anticholinergic, Antioxidant, and Antibacterial Properties of Vitex Agnus-Castus L. Seed Extract: Assessment of Its Phenolic Content by LC/MS/MS
    KAVAZ YÜKSEL A., IŞIK M., Dikici E., YÜKSEL M.
    CHEMISTRY & BIODIVERSITY, vol.19, no.10, 2022 (SCI-Expanded)
  3. Phenolic Profile and Antioxidant, Anticholinergic, and Antibacterial Properties of Corn Tassel
    Al-Khayri J. M., Yüksel A., Yüksel M., Işık M., Dikici E.
    PLANTS-BASEL, vol.11, no.15, 2022 (SCI-Expanded)
  4. Phytochemical, phenolic profile, antioxidant, anticholinergic and antibacterial properties of Epilobium angustifolium (Onagraceae)
    Kavaz Yüksel A., Dikici E., Yüksel M., Işık M., Tozoglu F., Köksal E.
    JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION, vol.15, no.6, pp.4858-4867, 2021 (SCI-Expanded)
  5. Phytochemicals Analysis and Some Bioactive Properties of Erica manipuliflora Salisb. (EMS); Antibacterial, Antiradical and Anti-lipid Peroxidation
    Kavaz Yüksel A., Dikici E., Yüksel M., Isik M., Tozoglu F., Köksal E.
    IRANIAN JOURNAL OF PHARMACEUTICAL RESEARCH, vol.20, no.4, pp.422-434, 2021 (SCI-Expanded)
  6. Organic acid profiles, physicochemical, microbiological and sensory properties of yoghurts produced by adding turpentine (Pistacia terebinthus L.) coffee
    Kavaz Yüksel A., Yüksel M.
    INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD ENGINEERING, vol.16, 2020 (SCI-Expanded)
  7. Prevalence of Antibiotic-Resistant and Extended-Spectrum Beta-Lactamase-Producing Escherichia coli in Chicken Meat from Eastern Turkey
    Baran A., Adıgüzel M. C., Yüksel M.
    PAKISTAN VETERINARY JOURNAL, vol.40, no.3, pp.355-359, 2020 (SCI-Expanded)
  8. Determination of certain quality characteristics, thermal and sensory properties of ice creams produced with dried Besni grape (Vitis vinifera L.)
    Kavaz A., Yüksel M., Dağdemir E.
    International Journal of Dairy Technology, vol.69, no.3, pp.418-424, 2016 (SCI-Expanded)
  9. The effect of terebinth (Pistacia terebinthus L.) coffee addition on the chemical and physical characteristics, colour values, organic acid profiles, mineral compositions and sensory properties of ice creams
    Yuksel A., Şat İ. G., Yüksel M.
    JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE, vol.52, no.12, pp.8023-8031, 2015 (SCI-Expanded)
  10. Determination of Certain Microbiological Quality Characteristics of Ice Cream, Detection of Salmonella by Conventional and Immunomagnetic Separation Methods and Antibiotic Susceptibility of Salmonella spp. Isolates
    Kavaz Yüksel A., YÜKSEL M.
    Journal of Food Safety, vol.35, no.3, pp.385-394, 2015 (SCI-Expanded)

Articles Published in Other Journals

  1. Abelmoschus esculentus (Bamya Çiçeği) Çiçeğinin Fitokimyasal Profili, Antioksidan, Antikolinerjik ve Antibakteriyel Özellikleri
    Kavaz Yüksel A., Dikici E., Yüksel M., Işık M.
    KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE, vol.25, no.6, pp.1205-1215, 2022 (ESCI)
  2. KOLORİMETRİK LOOP-MEDIATED İZOTERMAL AMPLİFİKASYON METODU İLE LISTERIA MONOCYTOGENES\u2019İN TAVUK ETLERİNDE HIZLI TESPİTİ
    YÜKSEL M., SERT S., KAVAZ YÜKSEL A., ÇETİN B., GÜRSES M.
    GIDA, 2022 (Peer-Reviewed Journal)
  3. ERZURUM'DA SÜPERMARETLERDEN TOPLANAN PEYNİR ÖRNEKLERİNDE BELİRLİ MİKROBİYOLOJİK PARAMETRELERİN BELİRLENMESİ
    Kavaz Yüksel A., Yüksel M.
    Journal of Food/Gıda, vol.46, no.3, pp.489-499, 2021 (Peer-Reviewed Journal)
  4. Gıdalarda Trans Yağ Asitlerinin Varlığı ve Önemi
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    Aydın Gastronomy, vol.4, no.2, pp.113-124, 2020 (Peer-Reviewed Journal)
  5. Determination of microbiological quality and presence of Salmonella spp. on chicken parts sold at retail markets in Erzurum, antibiotic resistance of the Salmonella spp. isolates
    YÜKSEL M., Sert s., ÇETİN B.
    GIDA, vol.44, no.4, pp.553-562, 2019 (Peer-Reviewed Journal)
  6. Peynir Altı Suyunun Çeşitli Özellikleri ve Kullanım Olanakları
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M., ÜRÜŞAN ALTUN H.
    Kahramanmaraş Sütcü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2019 (Peer-Reviewed Journal)
  7. Katil Mayalar ve Williopsis spp.’nin Bozucu Mikroorganizmalar Üzerindeki Etkisi, Katil Toksinlerin Kullanım Olanakları
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.12, pp.170-184, 2019 (Peer-Reviewed Journal)
  8. A COMPARATIVE STUDY ON THE PHYSICOCHEMICAL CHARACTERISTICS, ORGANIC ACID PROFILES, MINERAL COMPOSITIONS AND SENSORY PROPERTIES OF ICE CREAMS PRODUCED WITH DIFFERENT TYPES OF NUTS
    Kavaz Yüksel A., Şat İ. G., Yüksel M., Çakmakçı S.
    CARPATHIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, vol.9, no.3, pp.137-151, 2017 (ESCI)
  9. DETERMINATION OF CERTAIN PHYSICOCHEMICAL CHARACTERISTICS AND SENSORY PROPERTIES OF GREEN TEA POWDER (MATCHA) ADDED ICE CREAMS AND DETECTION OF THEIR ORGANIC ACID AND MINERAL CONTENTS
    Kavaz Yüksel A., Şat İ. G., Yüksel M.
    GIDA / THE JOURNAL OF FOOD, vol.42, pp.116-126, 2017 (Peer-Reviewed Journal)
  10. Erzurum da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi
    YÜKSEL M., ÇETİN B., SERT S.
    Akademik Gıda, vol.11, pp.58-62, 2013 (Peer-Reviewed Journal)

Books & Book Chapters

  1. Gıdalarda doğal olarak bulunan veya bulaşan toksik maddelerin sağlık üzerine etkileri
    Kavaz Yüksel A., Yüksel M.
    in: Mühendislik Alanında Uluslararası Araştırma ve Değerlendirmeler - Aralık 2023 - Cilt 2, BARDAK Selahattin, Editor, Serüven Yayınevi, Ankara, pp.475-498, 2023
  2. KINOA’NIN (CHENOPODIUM QUINOA WILLD.) BILEŞIMI, FONKSIYONEL ÖZELLIKLERI VE GIDA TEKNOLOJISINDE KULLANIMI
    Yüksel M., Kavaz Yüksel A.
    in: Ziraat, Orman ve Su Ürünlerinde Güncel Araştırmalar, Prof. Dr. Koray ÖZRENK, Editor, Gece Kitaplığı, Ankara, pp.45-60, 2022
  3. GIDA KAYNAKLI ÖNEMLI BIR PATOJEN OLAN “SALMONELLA”YA GENEL BIR BAKIŞ: GIDALARDAN SALMONELLA SPP. IZOLASYONU VE TANI YÖNTEMLERI
    Kavaz Yüksel A., Yüksel M.
    in: Mühendislik Alanında Teori ve Araştırmalar, Doç. Dr. Selahattin BARDAK, Editor, Serüven Yayınevi, İzmir, pp.43-70, 2022

Refereed Congress / Symposium Publications in Proceedings

  1. ASSESSMENT OF AUTHENTICITY AND ORIGIN IN DAIRY PRODUCTS WITH ANALYTICAL METHODS AND CHEMOMETRICS
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    IV-INTERNATIONAL CONFERENCE OF FOOD, AGRICULTURE, AND VETERINARY SCIENCES On the occasion of the 40th Anniversary of Van Yüzüncü Yıl University, Van, Turkey, 27 - 28 May 2022, pp.49-50
  2. OLIVE OILS WITH REGISTERED GEOGRAPHICAL INDICATION (GI) IN THE TURKEY: GEOGRAPHICAL ORIGIN, QUALITY AND AUTHENTICITY
    YÜKSEL M., KAVAZ YÜKSEL A.
    IV-INTERNATIONAL CONFERENCE OF FOOD, AGRICULTURE, AND VETERINARY SCIENCES On the occasion of the 40th Anniversary of Van Yüzüncü Yıl University, Van, Turkey, 05 May 2022, pp.51-52
  3. Physicochemical Properties and Nutritional Quality of Nigella Sativa Oil
    YÜKSEL M., KAVAZ YÜKSEL A.
    3rd International Conference on AdvancedEngineering Technologies, 19 - 21 September 2019
  4. The Effect of Dietary Fibers on Human Health
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    3rd International Conference on AdvancedEngineering Technologies, 19 - 21 September 2019
  5. The Effect of Dietary Fibers on Human Health
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies (ICADET), Bayburt, Turkey, 19 - 21 September 2019, pp.10-15
  6. Determination of Salmonella and Listeria by Different Methods from Cheeses and Antibiotic Susceptibility of Isolates
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M., ŞAT İ. G.
    Uluslararası Tarım Bilimleri Kongresi, 9 - 12 May 2018
  7. Antimicrobial properties of plant-derived essential oils and their uses on food preservation
    YÜKSEL M., KAVAZ YÜKSEL A.
    Uluslararası Tarım Bilimleri Kongresi, 9 - 12 May 2018
  8. Traditional Turkish sausage (Sucuk): general composition, and novel production techniques
    YÜKSEL M., KAVAZ YÜKSEL A.
    Uluslararası Tarım Bilimleri Kongresi, 9 - 12 May 2018
  9. An Overview to the Traditional Turkish Fermented Non-Alcoholic Bevarages
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    Uluslararası Tarım Bilimleri Kongresi, 9 - 12 May 2018
  10. Farklı Sert Kabuklu Kuru Meyvelerin Dondurma Üretiminde KullanımOlanakları
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M., ŞAT İ. G.
    International Conference on Advanced Engineering Technologies, 21 September - 23 December 2017
  11. Gıda Patojenlerinin Hızlı Tespiti için Biyosensör Teknolojileri ve OptikSensörler
    YÜKSEL M., KAVAZ YÜKSEL A.
    II. International Conference on Advanced Engineering Technologies, 21 September - 23 December 2017
  12. Biyolojik Nanomakine: Bakteri Kamçısı
    SERT S., YÜKSEL M.
    1.Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi, 30 November - 02 December 2017
  13. Biosensor Technologies and Optical Biosensors for the Rapid Detection of Foodborne Pathogens
    YÜKSEL M., KAVAZ YÜKSEL A.
    International Conference on Advanced Engineering Technologies, 21 - 23 September 2017
  14. Gıdalarda Polifenolik Bileşenlerin Tespitinde Kullanılan Analitik Metotlar
    TOZOĞLU F., YÜKSEL M.
    TÜRKİYE 12. GIDA KONGRESİ, Turkey, 5 - 07 October 2016
  15. Süt Ürünlerinde Bozucu Mayaların Biyolojik Kontrolünde Williopsis saturnus Kullanım İmkânları
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    TÜRKİYE 12. GIDA KONGRESİ, Turkey, 5 - 07 October 2016
  16. Dünyada ve Türkiye’de Gıda Kaynaklı Hastalıklar,Kontrol Etme ve Önleme Mekanizmaları
    YÜKSEL M., SERT S., KAVAZ YÜKSEL A.
    TÜRKİYE 12. GIDA KONGRESİ, Turkey, 5 - 07 October 2016
  17. Küresel Bir Sorun Olarak Gıda Kaybı ve Karbon Ayak Izi
    YÜKSEL M., SERT S., KAVAZ YÜKSEL A.
    Iç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi, Turkey, 28 - 30 April 2015
  18. A Traditional dairy Product Produced With Colostrum AGIZ AGUZ
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    The 3nd International Symposium on Traditional Foods from Adriaticto Caucasus, 1 - 04 October 2015
  19. A Traditional Ottoman Beverage Produced with Vinegar and Honey
    YÜKSEL M., SERT S., KAVAZ YÜKSEL A.
    The 3nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 1 - 04 October 2015
  20. A Traditional Ottoman Beverage Produced with Vinegar and Honey
    YÜKSEL M., SERT S., KAVAZ YÜKSEL A.
    The 3nd International Symposium on “TraditionalFoods from Adriatic to Caucasus, 1 - 04 October 2015
  21. A Traditional dairy Product Produced With Colostrum AĞIZ AĞUZ
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    The 3nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 1 - 04 October 2015
  22. Adıyaman Piyasasında Satışa Sunulan Dondurmaların Genel Mikrobiyolojik Özelliklerinin Gıda Güvenliği Bakımından İncelenmesi
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi, Turkey, 28 - 30 April 2015
  23. Küresel Bir Sorun Olarak Gıda Kaybı ve Karbon Ayak İzi
    YÜKSEL M., SERT S., KAVAZ YÜKSEL A.
    İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi, Turkey, 28 - 30 April 2015
  24. Menengiç Pistachio terebinthus L Meyvesinin Bazı Fonksiyonel Özellikleri
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M., ŞAT İ. G.
    Iç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi, Turkey, 28 - 30 April 2015
  25. Menengiç Pistachio terebinthus L Meyvesinin Bazı Fonksiyonel Özellikleri
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M., ŞAT İ. G.
    İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi, Turkey, 28 - 30 April 2015
  26. Adıyaman Piyasasında Satısa Sunulan Dondurmaların Genel Mikrobiyolojik Özelliklerinin Gıda Güvenligi Bakımından incelenmesi
    KAVAZ YÜKSEL A., YÜKSEL M.
    IçAnadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi, Turkey, 28 - 30 April 2015
  27. Toplumda Geleneksel Organik ve Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar Algısı Ve Medyanın Etkisi
    YÜKSEL M., SERT S., KAVAZ A.
    4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Turkey, 17 - 19 April 2014
  28. TOPLUMDA GELENEKSEL, ORGANİK VE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR ALGISI VE MEDYANIN ETKİSİ
    YÜKSEL M., SERT S., KAVAZ YÜKSEL A.
    4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Turkey, 17 April - 19 July 2014
  29. SÜT İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON İÇİN ARANAN BAZI KRİTERLER
    Kavaz Yüksel A., Bakırcı İ., Yüksel M.
    4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana, Turkey, 17 - 19 April 2014
  30. Probiyotik kültür kullanılarak üretilen fermente süt ürünlerinin insan sağlığı üzerine etkileri
    KAVAZ A., YÜKSEL M.
    8. Gıda Mühendisliği Kongresi, Turkey, 7 - 09 November 2013
  31. Gıda patojenlerinin belirlenmesinde hızlı yöntemlerin kullanılması
    YÜKSEL M., KAVAZ YÜKSEL A.
    8. Gıda Mühendisliği Kongresi, Turkey, 7 - 09 November 2013

Academic and Administrative Experience

2021 - Continues Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2021 - Continues Birim Stratejik Plan Komisyonu Üyesi Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2021 - Continues Deputy Head of Department Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2019 - 2020 Head of Department Ataturk University, Hınıs Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü

Activities in Scientific Journals

ATA-Gıda Dergisi, Committee Member, 2021 - Continues

Scientific Refereeing

JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE, Journal Indexed in SCI-E, December 2021
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE, Journal Indexed in SCI-E, November 2021
Journal Of Food Science And Technology-Mysore, Journal Indexed in SCI-E, August 2021
Journal Of Food Science And Technology-Mysore, Journal Indexed in SCI-E, May 2021
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE, Journal Indexed in SCI-E, March 2021
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE, Journal Indexed in SCI-E, February 2021

Metrics





Research Areas

Health Sciences, Nutrition and Dietetics, Food Engineering, Food Science, Food Microbiology, Food Hygiene and Sanitation, Food Biochemistry, Engineering and Technology