Farklı Gelişme Dönemleri ve Azot Seviyelerinin Fesleğen (Ocimum basilicum L.)' de Verim Uçucu Yağ Oranı ve Bileşenleri Üzerine Etkileri


POLAT T. (Yürütücü), ÜRÜŞAN Z.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - Devam Ediyor

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2020
  • Bitiş Tarihi: Devam Ediyor

Proje Özeti

Tıbbi ve aromatik bitkiler ilaç, gıda, kozmetik ve parfümeri başta olmak üzere birçok endüstri dalında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tıbbi-aromatik bitkilerde verim ve kalite genotip, çevre faktörleri ve kültürel uygulamalara bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak bu uygulamaların etkilerinin çeşit ve bölgelere göre değişmesi, bu tip araştırmaların her bölgenin kendi ekolojik koşulları içerisinde yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde reyhan veya fesleğen olarak bilinen Ocimum basilicum L. yaprakları, salata, çorba, sos, pizza ve peynir aroması gibi çeşitli gıda maddelerinde, halk arasında baş ağrısı, öksürük, ishal, kabızlık, böbrek rahatsızlıkların tedavisinde, kozmetik ve farmasötik ürünlerin yapımı gibi pek çok alanda kullanılanımı nedeniyle fesleğen üretimine olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu araştırma projesinde, farklı gelişme dönemleri ve azot dozlarının yeşil ve mor renkli fesleğen çeşitlerinde verim, uçucu yağ içeriği ve bileşenleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. İki yıllık bu araştırma projesinin tarla denemeleri “Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi” deneme sahasında 2020 ve 2021 yıllarında Erzurum ekolojik koşullarında “Şansa Bağlı Tam Bloklar” deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak yürütülecektir. Araştırmada iki fesleğen çeşidi (yeşil ve mor renkli), beş farklı azot dozu (0, 3, 6, 9 ve 12 kg/da) ve üç gelişme dönemi (çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme ve çiçeklenme sonrası) yer alacaktır. Çalışma sonunda, fesleğen çeşitlerinin farklı gelişme dönemleri ve azot seviyelerinde performansları ortaya çıkarılacak, elde edilen bulgular üreticiler, araştırmacılar ve ilgili kuruluşlarla paylaşılacaktır. Öte yandan, verim ve kalite yönünden uygun hasat zamanı ve gübre dozları belirlenerek ileride yapılacak çalışmaları için zemin oluşturulacaktır.