DUYGUSAL ZEKÂNIN ÖRGÜTSEL SESSİZLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: DOKTOR VE PRATİSYEN HEKİMLERE YÖNELİK BİR ALAN ARAŞTIRMASI


Creative Commons License

Atilgan S. S.

ULUSLARARASI KATILIMLI VI. SAĞLIK İLETİŞİMİ SEMPOZYUMU, İstanbul, Türkiye, 26 - 27 Kasım 2020, ss.99

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.99
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son on yılda, duygusal zekâ dünya çapında kuramcıların ve araştırmacıların dikkatini çeken konuların başında kendini göstermektedir. Duygusal zekâ, insanlar arasındaki iletişimin etkisinde, bilginin üretilmesinde, açığa çıkarılmasında ve paylaşılmasında önemli olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konmaktadır. Çalışanların duygusal zekâlarındaki güçlü yönlerin farkındalığı, duygularını olumlu şekilde yönlendirmeleri iş performanslarını arttıracağı gibi iş tatminlerine de katkıda bulunduğu saptanmaktadır. Duygusal zekâ düzeyi yüksek olan çalışanların örgütsel sessizliğe bürünme oranı daha düşük olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu noktada örgütsel sessizlik çalışanlar üzerinde kendini değersiz hissetme, aidiyet, takdir, destek ve güven duygusunda azalma, stres, tükenmişlik, depresyon, bilişsel uyumsuzluk, hap ve alkol kullanımı, motivasyon kaybı, devamsızlık ve işten ayrılma gibi olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu etkileri sebebiyle de sağlık alanında birçok araştırmanın konusu haline gelmiştir. Bu olumsuzluklar da sağlık çalışanların stres düzeylerini arttırmaktadır.

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde çalışan, doktor ve pratisyen hekimlerin duygusal zekâ düzeylerinin değerlendirilmesinde Schutte ve arkadaşlarının (2006) 33 maddelik çalışmasında kullandığı ölçekten yararlanılmıştır. Ölçek, duygusal değerlendirme, pozitif duygusal yönetim, empatik duyarlılık ve duyguların pozitif kullanımı olmak üzere dört boyuttan ve her boyut ise 3’er sorudan oluşmaktadır. Araştırmamızda da ölçeğin orijinaline bağlı kalınmıştır. Ölçeğin güvenilirliği (Cronbach Alpha=0.83) olarak bulunmuştur. Örgütsel sessizlik ölçeği Dyne, Ang ve Botero (2003) tarafından geliştirilmiştir. Ölçekte seslilik ve sessizlik kavramlarına ilişkin altı boyut bulunmaktadır. Sessizlik ölçeği, kabullenici sessizlik, savunmacı sessizlik, pro-sosyal sessizlik, kabullenici seslilik, savunmacı seslilik, prososyal seslilik boyutlarının her birini ölçmek için beş ve toplam 30 ifadeden oluşmaktadır. Araştırma, acil servislerinde çalışan doktor ve pratisyen hekimlerin stres düzeyi ve duygusal zekânın örgütsel sessizlik üzerine olan etkilerini tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Çalışma sonucunda duygusal zekânın örgütsel sessizlik ile negatif yönlü ilişki göstermesi, çalışmanın önemli sonuçlarından biridir. Ayrıca duygusal zekânın çalışanlarda örgütsel sessizlik davranışına negatif bir etki ortaya çıkardığı da ortaya konmuştur. Duyguların bastırılması doktor çalışanların zihinsel ve fiziksel sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği düşünülmektedir. Duyguları algılama ve yönetme kabiliyeti yüksek olan doktor çalışanlar kendi duygularını anlayabilir ve doğal olarak ifade edebilirler. Kendi duygularını düzenleyebilenler, stresli deneyimlerden daha çabuk kurtulabilmelerini sağlayan duygularını ayarlayabilir ve kontrol edebilirler.

Analizin sonuçlarında sessizlik davranışının yüksek olduğu görülmüştür. Sağlık kuruluşlarında sessizlik gelişmenin önünde önemli bir engeldir. Başarı, yeni fikirler ve yenilikler sağlanması için kurumda seslilik sağlanmalıdır. Sessizlik fark edildiği zaman önlemler alınmalı, iş görenlerin kurum ile ilgili fikir, öneri ve görüşlerini paylaşmaları sağlanmalı, geri bildirimlerle desteklenmelidir.