Endoscopy Journal, cilt.28, sa.1, ss.18-21, 2020 (Hakemli Dergi)
Giriş ve Amaç: Uzun süre beslenecek hastalarda enteral yol parenteral yola
göre daha avantajlıdır. Perkütan endoskopik gastrostomi diğer gastrostomi
yöntemlerine göre daha avantajlı bir enteral beslenme çeşididir. Bu çalışmada
Türkiye’nin doğu kesiminde II. basamak bir devlet hastanesinde perkütan
endoskopik gastrostomi takılan hastaları literatür verileri eşliğinde tartışmayı
amaçladık. Gereç ve Yöntem: Muş Devlet Hastanesi endoskopi ünitesinde
Ocak 2017–Aralık 2019 tarihleri arasında perkütan endoskopik gastrostomi
tüpü takılmış 30 hastaya ait veriler retrospektif olarak incelendi. Bulgular:
Çalışmaya yaşları 18 ile 95 arasında olan 30 hasta alındı ve hastaların yaş
ortalaması 68 yıl idi. Hastalar azalan sırasıyla anestezi yoğun bakım, nöroloji
servisi, palyatif bakım birimi, genel yoğun bakım, dahiliye servisi, göğüs hastalıkları biriminden perkütan endoskopik gastrostomi işlemi için konsülte
edildi. Perkütan endoskopik gastrostomi takılan hastaların endikasyonları
azalan sırasıyla; serebrovasküler olay, hipoksik iskemik ensefalopati, Alzheimer, Parkinson, demans, amiyotrofik lateral skleroz, özofagus kanseri,
subakut sklerozan panensefalit, aspirasyon pnömonisi, miyokard enfarktüsü, beyin cerrahi ameliyatı sonrası, elektrik çarpması sonucu oral alamayan
(quadriplejik) hastalar idi. Hastalarımızda işlem sonrası majör komplikasyon
gözlenmedi. Minör komplikasyon oranı 7/30 (%23) idi. Sonuç: Perkütan
endoskopik gastrostomi uzun dönem beslenme gereksinimi olan hastalar
için enteral beslenmenin en güvenilir yoludur. Perkütan endoskopik gastrostomi işlemi II. basamak hastanelerde de kolaylıkla ve güvenle yapılabilir.
Anahtar kelimeler: Enteral beslenme, perkütan endoskopik gastrostomi,
endikasyon, komplikasyon
Background and Aims: In patients who cannot ingest sufficient nutrients
orally and who are required to be fed for a long time, enteral nutrition (tube
feeding) is considered to be a more advantageous option than parenteral nutrition. Percutaneous endoscopic gastrostomy is the preferred method for delivering enteral nutrition compared to other gastrostomy methods. In this study,
we aimed to discuss literature reports concerned with patients who underwent
percutaneous endoscopic gastrostomy in a secondary-level state hospital in
the east of Turkey. Materials and Methods: We performed a retrospective
analysis of 30 patients receiving enteral nutrition after undergoing a percutaneous endoscopic gastrostomy between January 2017 and December 2019 at
the Muş State Hospital Endoscopy Unit. Results: Thirty patients were included in this study. The mean age of patients was 68 (18-95) years. Patients were
consulted according to the following order: the anesthesia intensive care unit,
neurology service, palliative care unit, general intensive care unit, internal
medicine service, and chest diseases department. The patients had cerebrovascular diseases, hypoxic ischemic encephalopathy, Alzheimer’s, Parkinson’s
disease, dementia, amyotrophic lateral sclerosis, esophageal cancer, subacute
sclerosing panencephalitis, aspiration pneumonia, and myocardial infarction,
after brain surgery, as a result of electric shock (quadriplegic). After undergoing percutaneous endoscopic gastrostomy, the indications of the patients
decreased. Major complications were not observed in our patients. The minor
complications rate was 7/30 (23%). Conclusion: Percutaneous endoscopic
gastrostomy is the most reliable way to deliver enteral nutrition to patients
with long-term nutritional needs. Percutaneous endoscopic gastrostomy procedure can be easily and safely performed in secondary-level hospitals.
Keywords: Enteral nutrition, percutaneous endoscopic gastrostomy, indication, complication