Çocukların Pandemi Sürecine Yönelik Görüşlerinin Yaratıcı Drama Yoluyla İncelenmesi


Fayetörbay B.

IPCEDU 2021, Antalya, Türkiye, 27 - 30 Ekim 2021, ss.369-370

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.369-370
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Covid 19 pandemisi nedeniyle küresel düzeyde okullar kapanmış, yüz yüze eğitime ara verilmiş ve öğrenciler bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Eğitimin kesintisiz sürdürülmesi için uzaktan eğitim yöntemleri ile eğitim öğretim faaliyetleri desteklenmiştir. Eylül 2021 itibariyle yüz yüze eğitime tekrar geçilmiştir. Öğrencilere okuldan uzak kalmaları sebebiyle yeniden oryantasyon çalışmalarıyla, farklı yöntem tekniklerle okulda normalleşme sürecine uyum ve öncesini en az hasarla devam ettirme çabası gösterilmektedir. Kullanılan yöntemlerden biri yaratıcı dramadır.

Yaratıcı drama, öğrenci merkezli eğitim anlayışının uygulandığı yöntemlerden biridir. Oyunlar ve etkinlikler yardımıyla çocuğa yaşantılar oluşturarak yeni durumlara ve olaylara sağlıklı tepki vermesi ya da uyum sağlaması konusunda yardım etme sürecidir. Bu bakımdan yaratıcı drama çocuğun oyunlar yoluyla edindiği yaşama dair deneyimlerin doğru ve yerinde deneyimler olması için kontrol altında, önceden tasarlanır. Bu sayede gruba uygun ve konusu daha önceden belirlenip sınırlandırılan bir yaratıcı drama planı-atölyesi hazırlanır, uygulanır. Bir konuyu, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak, her yaş grubundan öğrenciyi öğrenme ortamlarında aktif kılan, bir grupla ve grup üyelerinin birikimlerinden, yaşantılarından yola çıkarak canlandırmalar yapmaktır.

Bu çalışma, eğitim araştırmaları sürecinde yaygın bir şekilde kullanılan durum çalışması araştırmasıdır. Bir araştırma metodu olarak durum çalışması, eğitim alanında var olan bir sorunu derinlemesine analiz etmede kolaylıkla kullanılabilen ve genel olarak gerçek yaşam ortamlarında var olan “nasıl” ve “neden” sorularına cevap arayan ve farklı veri toplama kaynaklarından istifade eden sistematik bir araştırma yöntemidir. Bu amaçla yaratıcı drama kaynaklı veri toplama ve analiz etme araçları da durum çalışması araştırma bulgularına daha güvenilir bir kimlik kazandıracaktır. Süreçte ortaya konulan atölye ürünleri, yapılan değerlendirmeler, araştırmacının gözlemleri, çizilen resimler bir bütün olarak katılımcıların görüşlerini desteklemektedir. Bu önemle, çalışmanın amacı, çocukların pandemi sürecine yönelik görüş ve tutumlarının yaratıcı drama yöntemiyle incelemektir.

Çalışmanın örneklem grubunu Erzurum ilinde bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 20 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından oluşturulan özgün yaratıcı drama atölyesi uygulandıktan sonra süreçteki bireysel ve grup içi değerlendirmeleri ve görüşleri, ortaya çıkan ürünlerle birlikte resimlerde analiz sürecine dahil edilecektir. Analiz süreci devam etmektedir.