ERZURUM İLİ YOL AYDINLATMA LAMBALARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ VE ETKİN AYDINLATMA YÖNTEMLERİNİN FİZİKSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Fatma MUTLU

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Mutlu Kundakçı

Eş Danışman: Erdal Turgut

Özet:

Önemi her geçen gün artan elektrik enerjisinin en büyük kullanım alanlarından biri aydınlatmadır. Aydınlatma temelde ışığın kullanım alanlarını, ölçüm standartlarını, üretim ve dağıtım unsurlarını, insan bünyesindeki etkilerini de baz alarak inceler. Aydınlatma geçmişten günümüze kat ettiği mesafelerle 1879 yılında Edison’un icat ettiği enkandesan (kızgın telli) lambanın ihtiva ettiğinden çok daha fazlasını vadetmektedir. Günümüzde aydınlatmadan sadece mühendislik alanını ilgilendiren işlevsellik ve ekonomiklik gibi teknik özellikler değil estetiklik de beklenmektedir. Evlerden iş yerlerine, sokaklardan alışveriş merkezlerine kadar akla gelebilecek her yerde elektrik enerjisiyle sağlanan aydınlatma, bireylerin göz sağlığından başlayarak kentsel düzen ve toplumsal güvenliğe kadar zerreden bütüne her kademede kullanım alanına sahiptir. Böylece aydınlatma insanların günlük yaşamını kolaylaştırır ve yaşam kalitesini artırır.

Aydınlatma; amacı, ışık kökeni ve aydınlatılan yer bakımından incelenmektedir. Amacı bakımından aydınlatma: fizyolojik aydınlatma, dekoratif aydınlatma, dekoratif fizyolojik aydınlatma, dikkati çeken aydınlatmadır. Işık kökeni bakımından aydınlatma: doğal aydınlatma, suni aydınlatmadır. Aydınlatılan yer bakımından aydınlatma ise iç aydınlatma ve dış aydınlatma olarak ikiye ayrılmaktadır. Çalışmanın konusu olan sokak aydınlatmaları; amaç bakımından fizyolojik ve dekoratif, ışık kökeni bakımından suni ve aydınlatılan yer bakımından dış aydınlatma olma özelliğine sahiptir. Aydınlatmanın elektrik enerjisi kullanım oranı dünyada % 15-20’sini oluşturmaktayken şehir içi yol aydınlatmada bu oran  % 2-3 tekabül etmektedir.

Bu çalışmada CIE (Uluslararası Aydınlatma Komisyonu),Avrupa Birliği Standartlar (CEN)  ve TEDAŞ’ın belirlemiş olduğu yol aydınlatma standartlarına göre Yüksek Basınçlı Sodyum Buharlı Armatürler ile LED (Light-Emitting Diode - Işık Yayan Diyot) armatürlerinin yol sınıflarına göre (M1, M2, M3, M4, M6) DİALÜX aydınlatma programında yapılan hesaplamalar ve etkin aydınlatma yöntemlerinin fiziksel olarak hesaplanması yapılacaktır.