TARIMSAL DESTEKLEMELERİN ERZURUM İLİ YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE ETKİLERİ


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Tuba KARABACAK

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Murat Külekçi

Eş Danışman: Melih Okcu

Özet:

Amaç: Bu çalışma ile Erzurum ilinde yem bitkileri üretimi yapan çiftçilerin maliyet ve kârlılık durumları, yem bitkilerine yapılan desteklerin etkinliğini ve üretimin sürdürülebilirliği için üretime karar vermede etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmanın verileri 2021 üretim yılında Erzurum ilinin Horasan, Köprüköy, Pasinler, Palandöken, Yakutiye, Aziziye ve Aşkale ilçelerinde; yonca, korunga ve fiğ yetiştiren 306 işletme ile yapılan anketlerden oluşmuştur. Yem bitkileri desteğinin etkinliğini belirleyebilmek için destek alan ve almayan işletmelerin sermaye yapısı ve faaliyet sonuçlarının değerlendirilmesi yapılarak, hem işletmelerin başarısı hem de yetiştirilen yem bitkilerinin maliyet ve kârlılık durumları karşılaştırılmıştır. Ayrıca üretimin sürdürülebilirliğini etkileyen faktörlerin belirlenmesinde probit model kullanılmıştır. Bulgular: Tarımsal desteklerden faydalanan işletmelerde daha fazla yabancı işgücü ve tarımsal mekanizasyon işlemlerinin yapıldığı ve desteklerden yararlanmayan işletmelere göre daha fazla hayvan varlığına sahip oldukları tespit edilmiştir. İşletmeler finansal yapısı açısından incelendiğinde de desteklerden yararlanan işletmelerin öz sermaye ve aktif sermaye değerinin desteklerden faydalanamayan işletmelere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca işletmeler başarı açısından değerlendirildiğinde Gayri Safi Hasıla (GSH), Saf Hasıla (SH) ve Tarımsal Gelir (TG) gibi kriterler açısından da desteklerden faydalanabilen işletmelerin daha başarılı olduğu belirlenmiştir. İşletmelerde yonca, korunga ve fiğin üretim maliyetleri sırasıyla 1,05 ₺/kg, 1,32 ₺/kg ve 1,49 ₺/kg olarak hesaplanmıştır. Devlet desteği dikkate alınarak bu ürünlerde oluşan maliyetler ise 0,86 ₺/kg, 0,99 ₺/kg ve 1,25 ₺/kg olarak tespit edilmiştir. Üreticinin yaşı, işletmelerin hayvancılık faaliyetine yer vermesi, üreticilerin ekim alanını artırma isteği ve üreticilerin tarım dışı gelir varlığı yem bitkileri üretiminde sürdürülebilirliği pozitif olarak etkilerken üreticilerin eğitim durumunun artması, yem bitkileri desteği alması ve GSH’daki azalış sürdürülebilirliği negatif yönde etkilemektedir. Sonuç: İşletme sahiplerine yönelik geliştirilecek eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile yönetim becerilerinin geliştirilmesi sağlanmalı ve tarım dışı gelirlerin artırılması için çiftçilerin girişimcilik yönlerinin geliştirilmesine katkı yapılmalıdır. Yem bitkileri desteklerinin işletmelerde yapılan üretim faaliyetindeki maliyetleri düşürdüğü ve kârı artırdığı belirlenmiştir. Bu destekler, yem bitkisi üretiminin teşvik edilmesine ve tarım sektöründeki üretimin sürdürülebilirliği için gerekli olmasına karşın, yapılacak destek şekli ve miktarı ile ilgili yeni çalışmalara yer verilmelidir. Ayrıca yem bitkileri üretimindeki sürdürülebilirliğin devamı için genç üreticilerin yem bitkisi üretimine özendirilmesi ve bu üreticilerin hayvancılık faaliyeti gerçekleştirmeleri için teşvik edilmeleri gerekmektedir.