COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ (CBS) İLE DEPREM YÖNETİMİ


Etkinlik Kategorisi: Bilim / Sanat Kampı veya Yaz Okulu Organizasyonu

Etkinlik Türü: Bilim Kampı

Etkinlik Organizasyonu Yılı: 2024

Özet:

ETKİNLİK AMACI VE KAPSAMI

Doğal afetler kategorisinde yer alan ve gerçekleşme sıklığı en fazla olan deprem, oluşma büyüklüğüne göre büyük yıkımlara ve onarılması güç hasarlara yol açmaktadır. Depremler can ve mal kaybının yanı sıra ekonomik, pskiko-sosyal etkiler de bırakmaktadır. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen iki büyük depremin ülkemize bıraktığı etkiler ortadadır. Öyle ki; 22 Nisan 2022 tarihli açıklamaya göre bu depremlerde yaklaşık 51.000 kişi hayatını kaybetmiş, ülke ekonomisine maliyeti ise yaklaşık 103.6 milyar dolar olarak ön görülmüştür. Bununla birlikte psiko-sosyal olarak yalnızca bölge değil, ülke genelinde neredeyse tüm vatandaşlarımız etkilenmiştir. Bu anlamda; hem bireysel hem de toplumsal açıdan geniş alanları etkileyen deprem hakkında farkındalık oluşturmak ve gelişen teknolojiyle birlikte multidisipliner çalışmalar ortaya koymak son derece önem kazanmaktadır. Depremin önceden kestirilmesi kadar deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapılması gerekenler de büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda nüfus yoğunluğu, ulaşım, denize olan mesafe, tsunami, taşkın, toplanma alanları ve yardım toplama merkezleri gibi konular bütünleşik olarak ele alınmalıdır.

Gelişen teknoloji ve yazılım araçları bir bilgi sisteminin geliştirilmesinin önünü açmıştır. Özellikle coğrafi çalışmalarda verilerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde işlenmesi araştırmacılar ve karar vericiler açısından da kolaylık sağlamaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yer seçimi, ulaşım ağlarının görselleştirilmesi, risk ve tematik haritalarının oluşturulması gibi çalışmalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemi entegrasyonu ile Deprem yönetimi bu açıdan önemli olup bununla ilgili literatürde çok sayıda çalışma bulunmaktadır.

Planlanan bu etkinlik ile birlikte deprem olgusu hakkında bilgi verilmesi, depremin oluşum mekanizmalarının anlatılması ve deprem bilincinin oluşturulması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte nihai hedef olarak CBS’nin tanıtılması, kullanım alanları ve deprem bilimi alanında kullanımı hakkında uygulamalı olarak katılımcılara bilgi aktarımı yapılması hedeflenmiştir.

Bu hedef doğrultusunda, farklı şehirlerden önlisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim gören öğrenciler ve depremle ilgilenen araştırmacılardan oluşan 20 kişilik bir katılımcı grubuna dört günlük eğitim programı oluşturulmuştur. Bu etkinlik kapsamında, deprem ve deprem bilimi, depremin nedenleri ve sonuçları, deprem türleri, depremlerin sınıflandırılması, faylar ve diri faylar, depremin psiko-sosyal etkileri, CBS, Google Earth, ArcGIS ve GPS başlıkları altında CBS entegrasyonu ile Deprem yönetimi temalı eğitimler verilecektir. Eğitimler teorik, teorik+uygulamalı ve uygulamalı olmak üzere üç kategoride sunulacaktır.

Eğitmenler, eğitim vereceği ders kapsamında alanında uzman, o konularda daha önce dersler ve eğitimler vermis, yayınlar, projeler yapmış 3 farklı üniversitede görev yapan öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Eğitmenlerin belirlenmesinde Atatürk Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesinde görev yapan öğretim Üyelerinin içerisinde bulunduğu Etkinlik Düzenleme Kurulu üyelerinin görüş ve önerilerinden yararlanışmıştır.