Farklı kökenli çemen (Trigonella foenum-graceum L.) genotiplerinin tarımsal ve kalite özellikleri ile biyolojik aktif maddeleri ve genetik ilişkilerinin belirlenmesi


Özer H. (Yürütücü), Çoban F., Polat T., Öztürk E., Yılmaz B., Tosun M., et al.

TÜBİTAK Projesi, 2021 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2021
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2024

Proje Özeti

Tıbbi-aromatik bitkiler sahip oldukları biyoaktif fitokimyasallar ya da besin değeri yüksek bileşenler nedeniyle insan sağlığına faydaları olan ve kullanımları giderek artan bir bitki grubudur. Çemen (Trigonella foenum-graceum L.), bu bitkiler arasında özel bir konuma sahiptir. Toprak ve iklim istekleri yönünden seçicilik göstermemesi nedeniyle, ülkemiz ekolojisinde buğdayın yetiştiği her yerde yetişebilmektedir. Tohumları değişik gıdalarda ve yemeklerde baharat olarak ve tıbbi ilaçların yapımında kullanılmakta; yapraklarından ise sebze olarak yararlanılmaktadır. Antidiyabetik, antioksidan, antienflamatuar, gastroprotektif ve kemopreventif etkileri nedeniyle geleneksel tıpta geniş bir kullanım alanına sahiptir. Nutrasötik özellikleri, gıdalarda kullanımı ve sağlığa yararları nedeniyle çemen üretimine olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu ilgiye rağmen, çemende yeterli sayıda kapsamlı ve nitelikli çalışma bulunmamaktadır. 7 iş paketinden oluşan bu araştırma projesinde farklı kökenli çemen genotiplerinin tarımsal ve kalite özellikleri, antioksidan aktiviteleri, fenolik bileşikleri, biyolojik aktif maddeleri ve genetik ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. 3 yıllık bu araştırma projesinin tarla denemeleri 2020 ve 2021 yıllarında Erzurum ekolojik koşullarında “Şansa Bağlı Tam Bloklar” deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak yürütülecektir. Tarla denemelerinde Hindistan, İsrail, Sırbistan, Pakistan, Mısır, Malezya, Ukrayna, Almanya, İran, Ispanya, Ürdün, Suriye, Fas, Etiyopya ve Türkiye orjinli 39 çemen genotipinde verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Diğer iş paketleri kapsamında ise genotiplerin yağ asidi kompozisyonları, bitki besin elementleri (P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, Cu Ve B), antioksidan özellikleri (DPPH, FRAP ve ORAC), fenolik bileşikleri (fenolik asitler ve flavonoidler) ve önemli etken maddelerinin (diosgenin,  trigonelline ve 4-hydroxyisoleucine) incelenmesi hedeflenmektedir. Projede kimyasal madde analizleri GC/MS, ICP/OES ve HPLC cihazları kullanılarak gerçekleştirilecektir. Ayrıca, moleküler çalışmalarla çemen genotiplerinin akrabalık ilişkileri belirlenecektir. Çalışma sonunda, farklı çemen genotiplerinin bölge koşullarındaki performansları ortaya çıkarılacak, genotip özellikleri tanımlanacak ve elde edilen bulgular üreticiler, araştırmacılar ve ilgili kuruluşlarla paylaşılacaktır. Öte yandan, verim, kalite ve aktif maddeler yönünden üstün çemen genotipleri belirlenerek ileride yapılacak ıslah çalışmaları için zemin oluşturulacaktır. Çalışmada ayrıca, incelenen özellikler yönünden genotiplerin gösterecekleri farklılıklar belirlenecektir. Bu projenin tarla çalışmaları Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait deneme tarlalarında; kalite analizleri, antioksidan aktivite, fenolik bileşikler ve biyolojik aktif maddelerin tayini ve moleküler çalışmalar Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAYTAM) laboratuvarlarında; besin elementi analizleri ise Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü laboratuvarlarında gerçekleştirilecektir.