Toplumsal Duyarlılık Projesi, Proje Başlığı: Diyabetin Farkındayız,


Taşğın E. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Diğer, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Diğer
  • Başlama Tarihi: Kasım 2021
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2022

Proje Özeti

Amaç:Diabetes Mellitus (DM-Diyabet); insülin eksikliğine ya da insülinin etkisizliğine bağlı olarak gelişen, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluk oluşturan, akut ve kronik komplikasyonlarıyla yaşam boyu süren bir hastalık türüdür. Tip1 DM, Tip 2 DM ve gebelik DM bilinen diyabet türlerindendir.Tip I diyabet tedavisinde insülin kullanımı alternatifsiz iken, tip II diyabet tedavisinde doğru beslenme ve düzenli egzersiz Tip II Diyabet tedavisi için ilk basamaktır. Bununla birlikte antidiyabetik ilaçlarda tedavide kullanılmaktadır. Ancak halk arasında da antidiyabetik özellikteki bazı bitkilerden de faydalanılmaktadır. Yapılan çalışmalar, geleneksel tıpta pek çok bitkinin antidiyabetik amaçlı kullanıldığını göstermektedir. Modern tıp tedavisindede bitkisel kaynakli antidiyabetik ilaçlarda üretilmektedir. En çok tercih edilen bitkiler arasında ise tarçın, ısırgan otu, çörek otu, zencefil, zerdeçal bulunmaktadır. Tip II diyabet tedavisinde beslenme kontrolü amaçlı özellikle düşük glisemik indekse sahip besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü, glisemik indeks karbonhidratlı bir besinin, yenildikten belirli bir süre sonra kan şekerini yükseltilebilirliğini ifade eder. Besinlerin glisemik indeksi kan şekerinin yavaş veya hızlı yükselmesini etkilemektedir. Glisemik yük, karbonhidrat içeren bir besinin yenilen miktarının kan şekeri üzerine etkisidir. Genel olarak posa içeriği yüksek olan besinlerin glisemik indeksi (Gİ) ve glisemik yükü (GY) düşüktür. Bir besinin glisemik indeksi yüksek olsa bile tüketilen miktarı az olduğunda GY’si düşük olabilir(porsiyon kontrolü). Elma, soya fasulyesi, kuru kayısı, badem, taze meyveli light yoğurt..vs. 14 Kasım Diyabet gününde diyabette farkındalık oluşturmak ve doğru beslenme tedavilerine yönlendirmek amacıyla MNG ve Forum alışveriş merkezlerinde stand açarak Beslenme ve Diyetetik öğrencileri ile birlikte hazırlanmış bilgilendirme broşürlerini halka dağıtmak ve diyabet ve antidiyabetik besinlerle ilgili kısa bilgilendirme yapmaktır.
Yöntem:500 adet broşür bastırılacak MNG ve Forum alışveriş merkezlerinde stand açılarak Beslenme ve Diyetetik öğrencileri tarafından halka dağıtılacak Broşürün içeriğinde; Diyabet nedir?Diyabet türleri nelerdir?Glisemik indeks ve glisemik yük nedir?Glisemik indeksi düşük besinler nelerdir?Antidiyabetik bitkiler nelerdir (literatürde en çok geçenler)? yeralacaktır. Diyabetle ilgili kısa sorular sorulacak ve bilenlere glisemik indeksi düşük atıştırmalıklar dağıtılacak (1 adet Yeşil Elma, 100 gr badem, 1 adet 100 gr taze Meyveli Light Yoğurt veya 5 adet Kuru Kayısı)