Yüksek teknoloji ile üretilmiş yeni jenerasyon tıbbi cihazların doğru tanı konulması hasta sağkalımı rehabilitasyonu intraoperatif komplikasyonların önlenmesi ve Araştırma Görevlisi Eğitimine Katkısının araştırılması


Tekin E. (Yürütücü), Kerget B., Yılmazel Uçar E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2023
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Proje Özeti

Projemiz ile hastanemizde aktif olarak hizmet vermekte olan Göğüs Hastalıkları Kliniğinin bir alt birimi olan endobronşiyal ultrasonografi (EBUS) ünitesinde ve bronkoskopi ünitesinde kullanılmak üzere Ultrasonik bronkofiber videoskop cihazı, bronkoskop ve yüksek akımlı nazal kanül sistemi alımı planlanmaktadır. EBUS öncelikle mediastene yerleşmiş lezyonların tanısında birincil yöntem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, bronkoskopi ile tanı konulamayan indirekt bulgulara yol açan lezyonların tanısında veya tanı konulmuş akciğer tümörlerinin medisatinal evrelemesinde böylece hastanın operasyona uygunluğunun değerlendirilmesinde de kullanılmaktadır. Bronkoskopi, çeşitli akciğer hastalıklarının tanı ve tedavisinde solunum yollarını detaylı görebilmek için yapılan bir işlemdir. Bronkoskop denilen bir cihazla yapılmaktadır. Bronkoskopi sadece tanı için değil, tedavi amaçlı da uygulanabilen bir yöntemdir. İşlem sürecinde oksijen desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Klasik olarak oksijen desteği sıklıkla nazal kanül ile sağlanmaktadır. Günümüzde oksijen desteği sağlamada her geçen gün artan oranlarda kullanılan tedavi yöntemi yüksek akımlı oksijen tedavisidir. Yüksek akımlı oksijen tedavisi erişkinlerde, hipoksemik solunum yetmezliği ve bronkoskopi esnasında yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır.
Göğüs hastalıkları pratiğinde EBUS, tanı konulması güç olan ve EBUS öncesinde tanı için cerrahi yapılmak zorunda kalınan mediastinal lezyonların tanısında birincil yöntemdir. EBUS öncesinde bronşiyal sistem bronkoskop ile değerlendirilmektedir. Bronkoskopik işleme uygun olmayan lezyonlarda EBUS’a ihtiyaç duyulmaktadır. Her iki işlem lokal anestezi altında, ağızdan soluk borusuna girilerek yapılmaktadır ve her iki işlem esnasında da hasta oksijen desteği ile desteklenmektedir. Hem daha az invaziv hem de daha ekonomik bir şekilde hastaya tanı konabilmektedir. Ünitemizde 2015 yılından itibaren aktif olarak EBUS işlemi yapılmaktadır. Ancak EBUS başlığının bozulması nedeniyle son 4-5 aydır bu hizmet gerçekleştirilememektedir. Hastalar cerrahi işleme veya başka merkezlere yönlendirilmektedir.
Bu proje ile kliniğimizde EBUS ve bronkoskopi ünitesine ultrasonik bronkofiber videoskop ve bronkoskop alınması ile hem hasta tanı ve tedavi sürecini hızlandırmayı hem de araştırma görevlilerinin eğitim kalitesini arttırmayı amaçlamaktayız. Ayrıca bu sistemlerin yüksek akımlı nazal kanül sistemi (YANK) ile desteklenmesi hastanın işleme uyumunu ve dolayısı ile de tanı şansını artıracaktır.