Dağdemir V. (Yürütücü), Tümer E. İ., Kadanalı E.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2010 - 2011
Bu çalışmanın amacı
Erzurum ilinde organik tavuk ve dana eti için talep esnekliklerini tahmin etmek
ve tüketicilerin tüketmeyi en çok tercih ettikleri et çeşidinin belirlenmesi
olmuştur. Çalışmada tüketicilerin organik tavuk eti ödeme istekliliğinin
belirlenmesinde Heckman yönteminden yararlanılmıştır. Organik tavuk eti talep
esnekliği yaklaşık -0.75 olarak hesaplanmış olup esneklik katsayısı önemli
bulunmuştur. Talebin gıda harcaması esnekliği de yaklaşık olarak 0.0006
hesaplanmıştır. Tavuk eti talebi gıda harcaması artışına çok düşük düzeyde
duyarlılık göstermektedir. organik tavuk eti ödeme isteği, organik olmayan
tavuk etinin yaklaşık %76 fazlasıdır. Çalışmada tüketicilerin organik dana eti
ödeme istekliliği, organik dana eti talep kaymasının varlığını irdelemek üzere
En Küçük Kareler yönteminden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre organik
dana eti talep esnekliği yaklaşık -1.03 olarak belirlenmiştir ve esneklik
katsayısı önemli bulunmuştur. Talebin gelir esnekliği yaklaşık olarak 0.49’dur.
Organik dana eti, organik olmayan dana etine göre yaklaşık %207 daha fazla
talep edilmektedir. Organik dana eti ödeme isteği, organik olmayan dana etinin
yaklaşık %741 fazlasıdır. Tüketicilerin tüketmeyi en çok tercih ettikleri et
çeşidinin belirlenmesinde AHP yönteminden yararlanılmıştır. AHP sonuçlarına
göre araştırma
yöresindeki tüketiciler için “balık eti” tüketim tercihi ilk sırada yer
almaktadır. Daha sonra sırasıyla “dana eti”, “tavuk eti”, “kuzu eti”
seçenekleri gelmektedir. Tüketiciler “hindi eti” seçeneğine son sırada yer
vermişlerdir.