Erzurum İl Merkezindeki Hastanelerde Yatmakta Olan Yetişkin Hastalarda Ağrı Prevelansı


Creative Commons License

Ay E., Kaşıkçı M.(Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2016 - 2016

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2016
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2016

Proje Özeti

Giriş ve Amaç:   Ağrı; bireyin çevresi, cinsiyeti, kültürü, eğitimi ve deneyimleri gibi pek çok emosyonel ve davranışsal faktörden etkilenen, bireyden bireye değişen, subjektif ve tanılaması zor olan karmaşık bir durumdur. Hemşirelik, tıp ve davranış bilimlerinde yapılan ağrı çalışmalarına rağmen hala bakım altında olan birçok hastanın ağrısı yeterince dindirilememektedir. Sözü edilen bu eksikliğin nedenlerinden birisi ağrı kavramının insanlık tarihi kadar eski olmasına karşın ağrı biliminin yeni gelişmekte olan bir bilim dalı olması, diğer önemli nedeni ise hemşire ve hekimlerin ağrı tanılama ve yönetimi konusunda bilgi yetersizliğinin olmasıdır. Türkiye’nin başka bölgelerinde prevelansı incelenen ağrının Erzurum bölgesinde sonuçlarını gösteren literatür bilgisine ulaşılamamıştır. Bu noktadan hareketle bu çalışmanın amacı Erzurum bölgesinde hastanede yatan yetişkin hastalarda ağrı sıklığını belirlemektir.

Materyal Metot: Araştırma, tanımlayıcı nitelikte yapıldı. Araştırmanın evrenini; Erzurum il merkezinde yer alan 5 hastanenin dahili ve cerrahi kliniklerde yatmakta olan hastalar oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise; hastanede yatarak tedavi gören, 18 yaş ve üzeri, en az 24 saat önce hastaneye yatışı yapılan ve çalışmaya katılmayı kabul eden ve araştırmaya alınma kriterlerine uyan 737 hasta oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür ışığında hazırlanan “Anket Formu”, “Görsel Analog Skala” ve “Kısa Ağrı Envanteri” ile toplanmıştır. Araştırma nokta prevalans çalışması olarak planlandığından araştırma verileri Ekim ayının ilk haftası her hastane için belirlen faklı bir günde araştırmacılar ve anketörler aracılığıyla toplandı.

Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 58.81±17.88’dir.  Hastaların %47.4’ü kadın, % 52.6’sı ise erkektir. Ayrıca hastaların %67.4’ü dahili klinikte %32.6’sı ise cerrahi klinikte yatmaktadır. Son 24 saatteki en kötü ağrı puanı ile son 24 saatteki en hafif ağrı puanı arasında pozitif yönlü orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır(p<0,05). Son 24 saatteki en kötü ağrı puanı yükseldikçe, son 24 saatteki en hafif ağrı puanı yükselmektedir. Ağrıya %36.4 halsizlik ve %32.8 uykusuzluk eşlik ettiği belirlendi. Hastaların en çok ağrıyan bölgeleri ise %29 ile en çok sırt bel bölgesi ve %24 baş, boyun ve karın olarak belirlenmiştir. . Hastaların %27.5’i halsizlik ve %24.8’i uykusuzluk bulgularının ağrıya eşlik ettiği belirlenmiştir. Bu verilerin ışığında hastaların ağrı prevelansının %68.38 olduğu belirlenmiştir.

 Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda hastanede yatan hastaların ağrı prevelansının oldukça yüksek olduğunu ve bu doğrultuda hemşirelere ve hekimlere ağrının giderilmesi yönünde önemli roller düştüğü görülmektedir. Bu çalışma oldukça kısıtlı olan prevelans çalışmalarına ve sağlık disiplinlerine faydalı olacaktır. Ayrıca ağrının giderilmesi ya da azaltılması için yapılacak girişimlere ışık tutacağını düşünülmektedir.