Lisanslı Depoculuk ve İlgili Politikaların Sürdürülebilir Etkinliği Üzerine Bir Araştırma


Yavuz F. (Yürütücü), Acıbuca V., Ayyıldız M., Kaya A., Karapınar A.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2024
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2025

Proje Özeti

Türkiye’de 2005 yılında kanunu çıkan lisanslı depoculuk; üreticilere depolama ve finansman imkânı sağlaması, gıda arz güvenliğine katkı vermesi, elektronik ürün senetleri ile tarım ürünleri ticaretini kayıt altına alması, tarıma dayalı sanayi işletmelerine hammadde tedarikinde kolaylık sağlaması ve ürünlerin depolaması ve muhafazasını temin gibi işlevlere sahiptir. Türkiye’de 2016 yılından sonra hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başlayan lisanslı depoculuk, 2022 yılı sonu itibariyle 47 ilde 170 şirket ile 9,1 milyon ton depolama kapasitesine ulaşmıştır. Bu altı yıllık süreçte stopaj, KDV ve kurumlar vergisi muafiyetleri, depolanan ürünler için kira desteği ve depoya teslim edilen ürünler için nakliye ve analiz desteği verilmiştir. Ayrıca, üreticilerin depolara teslim ettikleri ürün kapasiteleri karşılığında Elektronik Ürün Senedi tutarının %75’ine kadar azami 9 ay vadeli kredi faizlerine %100 destek verilmiştir.

Ancak mevcut veriler, lisanslı depolara ürün veren üreticilerin lisanslı depolara ürünlerini teslim etmek yerine peşin satışa rağbet ettiklerini göstermektedir. Bu tutumun altında üreticilerin büyük bir kısmının üretim ölçeği düşük aile işletmeleri olması ve yeterli finansmana sahip olmaması problemleri yatmaktadır. Bu durum, son zamanlarda yaygınlaşan stokçuluğa da zemin hazırlamaktadır. Öngörülen 2023 hedefi depo sayısı açısından aşılmış, kapasite açısından hemen hemen yakalanmış olsa da hem kapasite kullanımı hem de lisanslı depoculuğun ana amacıyla tam uyumlu olmaması sorunları devam etmektedir. Lisanslı depoculuğun bu önemli problemlerine yönelik analizler yapan yeter sayıda ve kapsayıcılıkta birincil verileri kullanan araştırmaya rastlanmamıştır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, Türkiye’de lisanslı depoların hedefleri doğrultusunda sayılarının ve kullanım kapasitelerinin artırılması için sürdürülebilir etkinliklerinin belirleyicilerini tespit etmek, önemliliklerini ortaya çıkarmak ve bu analiz sonuçlarını lisanslı depoculuk politikalarıyla ilişkilendirerek ihtiyaç, çözüm ve alternatif politika önerileri sunmaktır.

Araştırma Türkiye'de buğday başta olmak üzere tahıl depolayan lisanslı depoların yaklaşık % 60’nın bulunduğu 11 ilde yapılacaktır. Araştırma örneklemi bu illerdeki lisanlı depolara ürün teslim eden ve etmeyen 420 hububat üreticilerini kapsamaktadır. Bu örneklem ile yapılacak anket çalışmasından elde edilen veriler çalışmanın ana materyalini oluşturmaktadır. Anket soruları lisanslı depolara çiftçilerin ürün verme ve verilen miktar kararlarının belirleyicilerine yönelik sorular yanında lisanslı depoculuğun çiftçiler açısından sorunlarını ve ilgili politikalara yaklaşımlarını ortaya koyan sorulara yer verilmiştir. Anket yoluyla elde edilen bu veriler, lisanslı depolara ürün verme kararı ve miktarının belirleyicilerini tahmin için iki aşamalı Heckman modeliyle yapılacak analizler yanında sorunları ortaya koyacak deskriptif analizlerde kullanılacaktır. Tahıllardaki fiyat oynaklığına lisanslı depoculuğun etkilerini ortaya koyan zaman serisi analizleri yanında tahıl üreticileri dışındaki paydaşlarla yapılacak mülakatlar ve GZFT analizine imkân veren çalıştay sonuçları, araştırma çıkarımlarına katkı veren tamamlayıcı bilgilerin üretilmesini sağlayacaktır.