Sucul Ekosistemlerden İzole Edilen Bakterilerin Astaksantin Üretiminin HPLC ile Değerlendirilmesi


GÜLLÜCE M. (Yürütücü), KOÇ T. Y., YEŞİLYURT B. G., ÖZAYDINLIK Z., KARADAYI M., DOĞAN S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Diğer, 2025 - Devam Ediyor

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Diğer
  • Başlama Tarihi: Kasım 2025
  • Bitiş Tarihi: Devam ediyor

Proje Özeti

Astaksantin; son yılların en rağbet gören pigmentlerinden biridir. Lipofilik bir ketokarotenoit olan bu pigment, C vitamininden 65 kat ve E vitamininden 100 kat güçlü bir antioksidandır. Kabuklular, somon, alabalık gibi hayvanların yemlerine katkı maddesi olarak katılmaktadır. Farmasötik, nutrasötik, kozmetik başta olmak üzere birçok alanda kullanılmakta ve antitümör aktivitesi bilinmektedir. Sentetik formu insan tüketimine sakıncalı olduğundan doğal kaynaklardan üretimi üzerine çalışmalar yoğunlaşmıştır. Literatürde; okyanustan, toprak ve havadan, soğuk zincir gıdalardan bakteriyel astaksantin üretimi konusunda çalışmalar bulunmaktadır. Bununla beraber ülkemizde, doğrudan bakterilerden astaksantin üzerine gerçekleştirilmiş bir çalışma daha önce mevcut değildir. Bu bağlamda projenin özgün değerinin yüksek olduğu söylenebilmektedir.
Bu proje; Erzurum ve çevresindeki ekosistemden izole edilen bakterilerin astaksantin üretme potansiyellerinin Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlenmesi üzerinedir. Çalışmaların başlangıcında, örnekler alınarak literatürde belirtilen renklerdeki koloniler seçilmiş ve laboratuvar ortamında stok kültürler oluşturulmuştur. Bunların konvansiyonel tanılamaları yapılmıştır. Pigment ekstraksiyonu gerçekleştirilmiş ve spektrofotometrede ölçülmüştür. Umut vadeden iki izolatın moleküler tanılaması, laboratuvar olanaklarıyla gerçekleştirilmiştir. Projenin; HPLC ile astaksantin üreten izolatların belirlenmesi adımı için desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.