Cengiz A. K.(Yürütücü), Yılmaz A., Özkemahlı K. K., Aşkan H., Arslan S., Dinç Y., et al.
TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin ardından bir yandan devam eden artçı depremler, bir yandan da kentte, beslenme, barınma ve ulaşım imkânlarının kalmaması veya kısıtlılığı nedeniyle binlerce insan yaşadıkları yerleri terk ederek bu olanakların sağlandığı şehirlere göç ettiler. Depremin yaşam koşullarına olumsuz etkilerinin yanında yıkıcı etkisi, kente dair mekanlar üzerinden kurulan toplumsal hafıza üzerinde de olumsuz etki edecektir. Toplumsal hafızanın korunması özellikle kentin yeniden inşasında önemli bir yol gösterici olacaktır.
Buradan hareket eden bu proje Antakya kent merkezindeki kentsel toplumsal belleğin korunması dijitalleştirilmesi yoluyla paylaşılmasını amaçlamaktadır. Toplumsal belleğin kapsayıcı olması için kotalar belirlenerek farklı sosyal grupların ve mekanların (meslek dalları, dini ve etnik gruplar, çevre, tarihi mekanlar vb.) temsiline çalışılacaktır. Belleğin korunmasında kotalara göre toplanacak etnografik veri, görsel ve seslerin (anlatımlar) internet sayfası üzerinde her bir kota başlığı ayrı bir katman olacak şekilde katmanlara göre sunulması planlanmaktadır. Projenin sürdürülebilirliğine ayrıca önem verilmiştir. Bu çerçevede, araştırma çerçevesinde elde edilecek ilk verilerin paylaşılmasından sonra internet üzerinden veri girişi açık olacak, kullanıcılar belirlenecek ilkeler çerçevesinde editör kontrolünden geçen kent belleğine dair verilerini siteye aktarabileceklerdir. Projenin gerek Antakya’nın belleğinin korunmasında gerekse de kentin yeniden inşasında önemli bir işlev göreceği planlanmaktadır. Projenin dört modülden oluşması planlanmaktadır. Birinci modülde Antakya’nın belleğini temsil edebilecek kültürel öğeler tespit edilecektir. İkinci modülde sosyal bilimcilerden oluşan bir ekip tarafından etnografik veriler derlenecektir. Üçüncü modülde görsel ve ses verileri siteye yüklenmeye hazır hale getirilecek; Dördüncü modülde ise toplanan veriler internet sitesine yerleştirilecektir.
Proje çalışması esnasında elde edilen etnografik bilgiler proje ekibince değerlendirilecek ve saha görüşmelerinde öne çıkan bilgiler doğrultusunda kategoriler belirlenecektir. Bu kategoriler doğrultusunda, kültürel mirasın korunması, kent belleğinin sonraki kuşaklara aktarılabilmesi amacıyla belgesel yapılacak ve tarihe kayıt düşülmesi sağlanacaktır.