Mastitis Enfeksiyonlarına Karşı Fagoterapi Amaçlı Faj Formülasyonunun Geliştirilmesi, Etkinliğin In Vitro Ve In Vivo Uygulamalarla Değerlendirilmesi


Özbek T.(Yürütücü), Özgen E. K. (Yürütücü), Çadırcı E., Sezerman O. U., Karameşe M., Aksak Karameşe S., et al.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2023
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2026

Proje Özeti

Dünya genelinde süt endüstrisinin mücadele ettiği sığırlarda patojenik S. aureus kaynaklı mastitis, gerek yarattığı mali kayıplar gerekse halk sağlığını tehdit eden gıda güvenliği üzerinde oluşturduğu biyolojik tehlikeler nedeniyle, hem ulusal hem de uluslararası büyükbaş hayvancılıkta ciddi problemler yaratmakta ve bu nedenle etkin, hızlı ve az maliyetli çözüm stratejilerinin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda sunulan projede, sığır mastitisine neden olan S. aureus’a karşı etkili bir antibakteriyel formülasyonun geliştirilmesi planlanmaktadır. Yeni antibiyotiklerin keşfinde yaşanan zorluklar ile birlikte antibiyotiğe dirençli patojenik mikroorganizmaların sayısındaki kritik artış; enfeksiyonlarla mücadele için yeni yöntemlerin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu yöntemlerden bakteriyofajlar ve faj kaynaklı ürünler ya da kombine terapi yaklaşımı, çoklu antibiyotiklere dirençli bakterilerle mücadele için yüksek potansiyele sahip güçlü bir alternatiftir.

Sunulan proje önerisinde; yenilikçi bir yaklaşım olarak son yıllarda popülaritesi artan fagoterapi amaçlı kullanılacak S. aureus’ un neden olduğu sığır mastitisi tedavisinde etkili faj/faj kokteyli içeren özgün bir terapötik formülasyonun geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, öncelikle mastitis belirtilerine sahip sığır sütlerinden S. aureus bakterisine karşı litik aktivite gösteren fajların kültürleme yöntemiyle eldesi, saflaştırılması ve ultrasantrifüjleme ile titresinin artırılması sağlanacaktır. Saflaştırılan fajların litik yaşam döngüsünün karakteristikleri olan konak aralığı, optimum enfeksiyon çokluğu ve tek adımlı büyüme eğrisi kültürleme yöntemiyle, morfolojisi ise TEM ile belirlenecektir. Saflaştırılan fajların litik etkinliklerinin tespiti sonrası tek tek ve kombinasyonlarının (2’li ve 3’lü) antibakteriyal aktivitesi broth mikrodilüsyon testi ile belirlendikten sonra antimikrobiyal aktiviteye sahip üç formülasyonun (faj/faj kokteyli) biyouyumlulukları, sıçan meme epitelyal hücre hattı ve sığır dermal fibroblast hücre hatlarında MTT yöntemiyle değerlendirilecektir. Eş zamanlı olarak saflaştırılan fajlardan DNA izolasyonu yapılarak tüm genom sekansları belirlendikten sonra biyoinformatik olarak gen annotasyonlarının yapılması, genel CDS tahminleri, mutasyonların tanımlanması, mesafe hesaplanması, filogenetik ağaç oluşturma ve antibiyotik direnç genlerinin tespit analizleri gerçekleştirilecektir. S. aureus’a karşı en etkili üç formülasyonun stabilite testleri tamamlandıktan sonra masititis modeli oluşturulmuş sıçanlarda tedavi amaçlı kullanım potansiyeli kan ve meme doku örneklerinde mikrobiyolojik, biyokimyasal, histopatolojik ve immunohistokimyasal analizlerle değerlendirilerek en etkin olan faj formülasyonu belirlenecektir. Son olarak S. aureus kaynaklı mastitisli sığırlarda etkin faj formülasyonu tedavi amaçlı fagoterapik yaklaşımla değerlendirilecektir. Projede farklı alanlarda uzmanlık gerektiren her yöntem, farklı üniversite ve kurumlarda yer alan alanında yetkin akademisyenler ile disiplinlerarası yaklaşımla yürütülecektir.

Sunulan projede, S. aureus üzerinde litik etkili faj/fajların, mastitisli hayvan sütlerinden eldesi ve fagoterapi amaçlı kullanım potansiyelinin in vitro ve in vivo çalışmalarla belirlenmesi ile literatürde tanımlanmamış özgün tedavi ajanı/ajanlarının eldesi sağlanacak olup; i) S. aureus ve dirençli suşları üzerinde litik etkiye sahip fajların, mastitisli hayvanların sütünden elde edilmesiyle literatürde yer almayan yeni faj tiplerinin izolasyonu potansiyelinin bulunması, ii) S.aureus üzerinde litik aktivite gösteren fajların, mikroskobik ve genomik olarak karakterizasyonunun ülkemizde ilk kez yapılacak olması, iii) izole edilecek yeni litik fajların genomik karakterizasyonu ile tüm genom bilgisinin literatüre kazandırılması, iv) S. aureus’u lize eden litik 3 fajın, ayrı ayrı veya birlikte kokteyl olarak fagoterapi amaçlı kullanımının in vitro ve in vivo değerlendirilmesi, v) Ülkemiz de ulusal bir faj preparatının ilk kez oluşturulacak olması, vı) Ulusal tarımcılıkta sürü sağlığı yönetiminin mastitisli hayvanları konu alan araştırmalarında ilk kez hastalıklı sığırlar üzerinde ulusal faj kokteylinin değerlendirilecek olması, özgün yönleridir.

Sunulan projenin başarıyla tamamlanmasıyla birlikte elde edilecek S. aureus’a karşı litik etkili yeni fajların fagoterapi hedefli kullanımının yanı sıra gıda, tarım, biyoişlemede biyokoruyucu ve terapötik ilaç; biyoteknolojide taşıyıcı sistem ve biyosensörler olarak kullanılabileceği de öngörüldüğünden yaygın etkisi yüksektir. Disiplinlerarası çalışmalarla yürütülecek proje ile 3 adet lisansüstü öğrencinin yetiştirilmesi ve proje çıktılarının SCI indeksli dergilerde yayınlanıp, bildiri olarak da kongrelerde sunulması amaçlanmaktadır. Proje, etkin faj ürününün hastalıkla mücadele kullanımını sağlayacak sektör/sanayici/kurum/kuruluşlar ile kullanımına yönelik yeni projelerin veya işbirliklerinin kurulmasına imkan sunacaktır. Nitekim ilgili çağrı kapsamında; Gıda İşleme ve Üretim Teknolojileri ile Hayvan Besleme, Hayvan Yetiştirme ve Yetiştirme Hastalıkları başlıkları altındaki konularıyla doğrudan ilintili olması mevcut projenin önemini net olarak ortaya koymaktadır.