MERAKLISINA A’DAN Z’YE ARICILIK FAALİYETLERİ


Creative Commons License

Albez A., Korkulu A. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, Üniversite Destekli Diğer Projeler, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: Üniversite Destekli Diğer Projeler
  • Başlama Tarihi: Aralık 2021
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2022

Proje Özeti

ÖZET

Arıcılık faaliyetleri bal, polen, propolis, arı sütü vb. ürünlerin üretiminin yanı sıra tarımı yapılan bazı bitkilerde tozlaşma yaparak bitkilerin çiçeklenme süresinin ve çiçek tutma oranının artırılmasına katkı sağlamaktadır. Arıcılık faaliyetleri genel olarak Bal Arısı Üretimi ve Bombus Arı üretimi şeklinde kendini göstermektedir. Arıcılık faaliyetlerinin geliştirilmesi ve üretim miktarının artırılması için devlet tarafından çeşitli sübvansiyonlar verilmektedir. Arıcılık faaliyetleri için genç girişimcilere verilen sübvansiyon oranı da bu kapsamda artırılmaktadır.

Hayvansal üretim faaliyetlerinden birisi olan Arıcılık faaliyetleri Aşkale’de ön plana çıkan üretim faaliyetlerinden birisidir. Aşkale’de yaklaşık 35 mahallede 80’e yakın üretici tarafından irili ufaklı bal ve bal türevi ürünlerin üretimi gerçekleştirilmektedir.

Bu çalışmanın amacı; hayvansal üretim faaliyeti olarak gerçekleştirilen arıcılık faaliyetlerinin okulumuz öğrencileri tarafından öğrenilmesi, kullanılan araç-gereçlerin tanınması, sektörel sorunların bilinmesi ve kurulacak bir arıcılık işletmesi için maliyetlerin neler olduğunun bilinmesidir. Sektörü tanımak ve girişimcilik faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen öğrencilerle Aşkale’de arıcılık üretim faaliyetinde bulunan bir üreticiye işletme ziyareti gerçekleştirilmiştir. Sektörel sorunlar olarak başlıca; iklim şartları, arı ölümleri, kovan sönmeleri, yağma vb. olaylar sıralanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Ana Arı, Bal, Aşkale