Albez A., Korkulu A. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, Üniversite Destekli Diğer Projeler, 2021 - 2022
Arıcılık faaliyetleri bal, polen, propolis, arı
sütü vb. ürünlerin üretiminin yanı sıra tarımı yapılan bazı bitkilerde tozlaşma
yaparak bitkilerin çiçeklenme süresinin ve çiçek tutma oranının artırılmasına
katkı sağlamaktadır. Arıcılık faaliyetleri genel olarak Bal Arısı Üretimi ve
Bombus Arı üretimi şeklinde kendini göstermektedir. Arıcılık faaliyetlerinin
geliştirilmesi ve üretim miktarının artırılması için devlet tarafından çeşitli
sübvansiyonlar verilmektedir. Arıcılık faaliyetleri için genç girişimcilere
verilen sübvansiyon oranı da bu kapsamda artırılmaktadır.
Hayvansal üretim faaliyetlerinden birisi olan
Arıcılık faaliyetleri Aşkale’de ön plana çıkan üretim faaliyetlerinden
birisidir. Aşkale’de yaklaşık 35 mahallede 80’e yakın üretici tarafından irili
ufaklı bal ve bal türevi ürünlerin üretimi gerçekleştirilmektedir.
Bu çalışmanın amacı; hayvansal üretim faaliyeti
olarak gerçekleştirilen arıcılık faaliyetlerinin okulumuz öğrencileri
tarafından öğrenilmesi, kullanılan araç-gereçlerin tanınması, sektörel
sorunların bilinmesi ve kurulacak bir arıcılık işletmesi için maliyetlerin
neler olduğunun bilinmesidir. Sektörü tanımak ve girişimcilik faaliyetleri
hakkında bilgi sahibi olmak isteyen öğrencilerle Aşkale’de arıcılık üretim
faaliyetinde bulunan bir üreticiye işletme ziyareti gerçekleştirilmiştir. Sektörel
sorunlar olarak başlıca; iklim şartları, arı ölümleri, kovan sönmeleri, yağma vb. olaylar
sıralanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Ana Arı, Bal, Aşkale