Mekanik alaşımla yöntemiyle üretilen NiTi NiTiNb NiTiNbZr alaşımlarının yapısal ve mekanik özelliklerinin incelenmesi


Creative Commons License

KOCADAĞİSTAN M. E. (Yürütücü), SONGUR F., KARADENİZ Ş., BENKLİ Y. E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2019
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2021

Proje Özeti

Son günlerde ilerlemeye yönelik büyük adımlar atılan, temel malzeme bilim dallarından biri olan biyomalzeme biliminde, biyolojik sistemlerle bir araya gelmesiyle uyumu yakalayan yeni malzemelerin ortaya çıkarılması amaçlanmakta ve bu amaç doğrultusunda birçok çalışma yapılmaktadır. Biyomalzemeler, doğal ya da sentetik olarak 2’ye ayrılırlar ve insan vücudundaki canlı dokuların işlevlerini yerine getirmek veya destek olmak amacıyla kullanılırlar. Bugüne kadar çok çeşitli biyomalzemeler geliştirilmiş olmasına karşın yine de, tıbbın gelecekteki taleplerini karşılamak için üstün biyouyumluluk ve mekanik özelliklere sahip yeni biyomalzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Son zamanlarda, bu ihtiyaçları karşılamak için alaşım oluşturma yöntemlerinden biri olan mekanik alaşımlama yöntemiyle yeni biyomalzemeler geliştirilmektedir.
 
Önerilen projede; mekanik alaşımlama yöntemiyle üretilecek olan NiTi, NiTiNb, NiTiNbZr alaşımları soğuk izostatik presleme yöntemiyle preslenecektir. Geleneksel olarak mevcut olan fakat eksiklikleri bulunan 2’li NiTi alaşımına eşit oranlarda sırasıyla Nb ve Zr elementleri eklenip, 3’lü NiTiNb alaşımıyla ve literatürde ilk olan 4’lü NiTiNbZr alaşımıyla karşılaştırılacaktır. NiTiNbZr alaşımı ile diğer metal malzemelerden daha yüksek dayanıklılık/ağırlık oranına sahip olan ayrıca biyouyumluluk, biyoaktivite, sertlik, aşınma direnci, korozyon direnci, antioksidasyon gibi fonksiyonel özelliklerin kombinasyonlarını sağlayan yeni bir alaşım çeşidinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Literatürde Ni, Ti, Zr, Nb elementleriyle oluşan 4’lü herhangi bir alaşıma rastlanmamıştır.
 
Bu projede daha çok, proje kapsamında üretilecek olan alaşım, yine literatür analizinde tespit edilen ve Ar&Ge gereksinimi duyulan, ortopedik ve dental uygulamalardaki biyomalzemelerin kullanımına katkı sağlanmış olacak ve multidisipliner bir çalışma olma özelliği kazandırılarak tıbbi bilimler ile ortak çalışmalara zemin hazırlanacaktır.