ERDOĞAN A. Ş. (Yürütücü), ASLANTAŞ K.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023
Amaç: İmmatür nekrotik daimi dişlerin rejeneratif endodontik tedavisinde kök kanallarında kullanılan farklı intrakanal medikamentlerin (Ca(OH)2, TAP, CSA-44 ve CSA-131) ve fonksiyonel biomimetik iskelelerin (PRF ve CGF) apikal papilla kök hücrelerinin dentinojenik farklılaşmasında etkinliğini araştırmaktır.
Materyal ve Metot: 50 adet daimi immatür alt keser koyun dişi nekrotik hale getirildikten sonra 8 deney ve 1 pozitif kontrol grubu olmak üzere gruplara rastgele ayrıldı. Kök kanallarının irrigasyonu AAE’nin önerdiği protokole göre gerçekleştirildikten sonra kök kanallarına kendi gruplarının intrakanal medikamentleri (Ca(OH)2, TAP, CSA-44 ve CSA-131) yerleştirildi. 3 hafta sonra asemptomatik olduğu gözlenen dişlerde periapikal kanamanın uyarılması sonrasında kök kanal boşluğuna gruplarına göre otolog fibrinler kondanse edildi. Mine-sement sınırının 3mm altına kadar intrakanal bariyer materyali yerleştirildi ve giriş kavitesi restore edildi. Klinik iyileşme 1.,3.,6., ayda intraoral radyografilerle takip edildi. Final seansından 6 ay sonra toplanan numuneler histopatolojik, immunohistokimyasal ve immunofloresan yöntemlerle DSPP, Notum, VEGF ve NeuN ekspresyonları değerlendirildi.
Bulgular: Pozitif kontrol grubuyla kıyaslandığında tüm gruplarda intrakanal medikament ve biomimetik fonksiyonel iskeleden bağımsız olarak VEGF, NeuN, DSPP ve Notum ekspresyonlarının immunohistokimyasal ve immunofloresan değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark (p˂0,05) tespit edildi.Tüm gruplarla kıyaslandığında CGF&CSA-131 grubunda VEGF, NeuN, DSPP ve Notum ekspresyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark (p˂0,05) tespit edildi. PRF grup içi değerlendirmesinde PRF&CSA-131 grubunun VEGF, NeuN, DSPP ve Notum ekspresyon düzeyi ile PRF&TAP grubu ile arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmezken, PRF&Ca(OH)2 ve PRF&CSA-44 gruplarına göre ekspresyon seviyeleri yüksekti (p˂0,05).TAP grubu haricinde VEGF, NeuN, DSPP ve Notum ekspresyonlarının CGF’nin tercih edildiği gruplarda arttığı gözlenmiştir(p˂0,05). PRF&TAP grubunda ise CGF&TAP grubuna kıyasla NeuN, DSPP ve Notum ekspresyonu artarken (p<0,05), VEGF ekspresyon seviyesinde herhangi bir farklılık gözlenmedi.
Sonuç: İmmatür nekrotik daimi dişlerin rejeneratif endodontik tedavisinde katyonik steroid antibiyotikler ve konsantre büyüme faktörünün kullanılması SCAP’ların dentinojenik farklılaşmasında etkilidir.
Anahtar Kelimeler: Apikal papilla kök hücreleri, Katyonik steroid antibiyotik, Konsantre büyüme faktörü, Pulpa rejenerasyonu