Yenilebilir Kompozit Film Üretimi ve Kaşar Peynirinde Kullanılabilirliğinin Araştırılması


ŞENGÜL M. (Yürütücü), GÜRBÜZ KAÇAN Z., ERKAYA KOTAN T.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2020
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2022

Proje Özeti

Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uygun ambalaj materyalleri kullanılması gıda ambalajlama sektörünün odağı haline gelmiş ve tüketici eğilimleri de en iyi kalitede, güvenilir ve doğal ambalajlı ürünlere doğru yönelmiştir. Bu bağlamda kompozit filmler tamamlayıcı fonksiyonel özellikleri sebebiyle önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bu projede, ayva çekirdeği jeli (AÇJ) ve peyniraltı suyu protein izolatı (PPİ) gibi doğal ve atık hammaddeler ile nisin ve transglutaminaz (TGaz) enzimi kullanılarak yenilebilir kompozit filmler üretilecek ve bunların bazı özellikleri incelenecektir. Elde edilen filmler ile proje kapsamında üretilecek Kaşar peynirleri kaplanacak ve  kaplanan peynirler 90 gün süreyle olgunlaştırılarak olgunlaşmanın 5., 30, 60. ve 90. günlerinde bazı fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve tekstürel özellikler incelecektir. Aynı zamanda yapay olarak kontamine edilecek dilim Kaşar peynirleri kullanılarak ambalajın bazı patojenlere karşı antimikrobiyal etkisi de araştırılacaktır. Bu amaçla, filmle kaplı kontamine dilim Kaşar peynirlerinin 1., 7. ve 15. günlerinde Esherichia coli (E. coli )O157:H, Listeria monocytogenes (L. monocytogenes), Staphylococcus aureus (S. aureus) sayıları tespit edilecek ve böylece filmin antibakteriyel etkisi belirlenmiş olacaktır. Diğer taraftan, 90 günlük olgunlaşma süresince filmle kaplı kalıp Kaşar peynirlerinin bazı mikrobiyolojik (toplam aerobik mezofilik bakteri, laktik asit bakteri, maya ve küf, koliform grubu bakteri sayısı), kimyasal (% kurumadde, %yağ ve %asitlik (laktik asit cinsinden) ve pH), tekstürel (sertlik, kohesivlik, esneklik ve yapışkanlık) ve duyusal özellikleri araştırılacaktır. Bu proje ile atıkların değerlendirilmesi ile ekonomiye katkıda bulunulacağı ve sağlık üzerindeki etkilerinden şüphe edilen diğer sentetik polimer ambalajlara alternatif olacağı öngörülmektedir.