ŞENGÜL M. (Yürütücü), GÜRBÜZ KAÇAN Z., ERKAYA KOTAN T.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022
Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uygun ambalaj
materyalleri kullanılması gıda ambalajlama
sektörünün odağı
haline gelmiş ve tüketici eğilimleri
de en iyi kalitede, güvenilir ve doğal ambalajlı ürünlere doğru yönelmiştir. Bu
bağlamda kompozit filmler tamamlayıcı fonksiyonel özellikleri sebebiyle
önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bu projede, ayva çekirdeği jeli
(AÇJ) ve peyniraltı suyu protein izolatı (PPİ) gibi doğal ve atık hammaddeler
ile nisin ve transglutaminaz (TGaz) enzimi kullanılarak yenilebilir
kompozit filmler üretilecek ve bunların bazı özellikleri incelenecektir. Elde
edilen filmler ile proje kapsamında üretilecek Kaşar peynirleri kaplanacak
ve kaplanan peynirler 90 gün süreyle
olgunlaştırılarak olgunlaşmanın
5., 30, 60. ve 90. günlerinde bazı fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve
tekstürel özellikler incelecektir. Aynı zamanda yapay olarak kontamine
edilecek dilim Kaşar peynirleri kullanılarak ambalajın bazı patojenlere karşı
antimikrobiyal etkisi de araştırılacaktır. Bu amaçla, filmle kaplı
kontamine dilim Kaşar peynirlerinin 1., 7. ve 15. günlerinde Esherichia coli (E. coli )O157:H, Listeria monocytogenes (L. monocytogenes),
Staphylococcus aureus (S. aureus) sayıları tespit edilecek ve böylece filmin
antibakteriyel etkisi belirlenmiş olacaktır. Diğer taraftan, 90 günlük olgunlaşma
süresince filmle kaplı kalıp Kaşar peynirlerinin bazı mikrobiyolojik (toplam
aerobik mezofilik bakteri, laktik asit bakteri, maya ve küf, koliform grubu bakteri sayısı),
kimyasal (%
kurumadde, %yağ ve %asitlik (laktik asit cinsinden) ve pH), tekstürel
(sertlik, kohesivlik, esneklik ve yapışkanlık) ve duyusal özellikleri
araştırılacaktır. Bu proje ile atıkların değerlendirilmesi ile ekonomiye katkıda
bulunulacağı ve sağlık üzerindeki etkilerinden şüphe edilen diğer sentetik
polimer ambalajlara alternatif olacağı öngörülmektedir. |