Dağdemir V. (Yürütücü), Saklıca A.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2005 - 2006
Bu araştırmada özellikle, Erzurum ilinde faaliyet
gösteren tarım işletmelerinin broiler üretim dalları ele alınmış ve ekonomik
durumları ortaya konulmuştur.
Erzurum ili Aşkale ve Ilıca ilçelerinde tespit edilen
36 tarım işletmesinde yer alan broiler üretim dallarından oluşan 3 farklı
kapasite grubunda yürütülen çalışmada, işletmelerin üretimle ilgili genel
durumları, üretim dallarının teknik özellikleri, toplam gelirleri, üretim
masrafları, net gelirleri, brüt marjları, birim canlı ağırlık maliyetleri ve
girdilerin masraflar toplamı içindeki payları tespit edilerek
değerlendirilmiştir.
Üretim dallarının yılda besi devresi sayısı ortalama 6
olarak bulunmuştur. Civciv ölüm oranları; yaz dönemi için ortalama %3,66, kış
dönemi için ortalama %8,88 olarak belirlenmiştir. Besi süresi ortalama 45
gün/devre, yemden yararlanma oranı ortalama 1,85 olarak hesaplanmıştır.
Bu çalışmada üretim dallarının gelir ve giderleri
belirlenmiş olup, toplam gelirleri ortalama 19 332,28 YTL olarak bulunmuştur.
Toplam gelirin üretim dalı ölçeği arttıkça arttığı, bu nedenle işletmelerin
büyük ölçekle çalışmalarının daha kârlı olacağı tespit edilmiştir. İşletmelerin
ortalama üretim masrafları 24 811,45 YTL olarak hesaplanmıştır. Broiler üretim
dalları ortalama brüt marjları ve net gelirleri ise sırasıyla 8 504,17 YTL ve
-5 479,17 YTL olarak saptanmıştır. Broiler üretim dallarının birim canlı
ağırlık maliyetleri ise ortalama 0,253 YTL/kg bulunmuştur. Birim canlı ağırlık
maliyetinin üretim dalı ölçeği arttıkça azaldığı, genel olarak üretim dalı
ölçeği büyüdükçe girdi unsurlarının daha rasyonel kullanıldığı tespit
edilmiştir.
Bu çerçevede araştırma yöresindeki tarım
işletmelerinin etlik piliç (broiler) üretim dallarının mevcut sorunları belirlenerek
sorunların çözümüne yönelik kimi öneriler getirilmiştir.