Soyanın Glycine max L Gümüşhane Ekolojik Koşullarında Ekim Zamanının ve Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi


Okcu M. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2015 - 2016

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2015
  • Bitiş Tarihi: Mart 2016

Proje Özeti

Hayvan varlığı bakımından önemli bir konuma sahip olan ülkemiz, birim hayvandan elde edilen verim bakımından aynı seviyelerde değildir. Verimliliği hayvan ırklarının genetik kapasitesi, bakım ve beslenme şartları gibi birçok faktör etkilemektedir. Sahip olduğumuz hayvan varlığımızın genetik kapasitelerinin yeterli olmasına karşın, en önemli problemin kaliteli yemlerle beslenmesindeki yetersizlikten kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu nedenle ülkemizdeki hayvanların kaliteli kaba yemle beslenememeleri sonucu kapasitelerinin çok altında verim alınmaktadır.

Ülkemizin hayvansal üretim bakımından bir çok ülkenin gerisinde kalışının önündeki engel olan kaliteli yem açığının giderilmesinde “yemlik soya” önemli bir çözüm yoludur. Geçit bölgesinde bulunan ilimiz de ise ortaya çıkan kaba yem açığının giderilmesinde önerilebilecek yem bitkisi olarak soya ile ilgili araştırma bulunmamaktadır. Bünyesinde bulundurduğu değerli besin maddeleri ve ürünlerinin ticari değeri sebebiyle ‘asrın harika bitkisi’ olarak tanımlanan soya, insan ve hayvan beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir. Yetişme periyodundaki sıcaklık, yağış rejimi ve miktarı bakımından soya tarımına elverişli bölgeler Karadeniz ve Marmara bölgeleridir. Tek yıllık münavebede kullanılabilecek yem bitkilerine alternatif olabilecek bitkilerden biri de soyadır. Tohumlarında %18-24 oranında yağ,%40 civarında protein ihtiva eden ve toprağa organik madde ve azot sağlayan önemli bir çapa bitkisidir. Yağı alındıktan sonra geriye kalan küspesi de hayvan beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu yüzden hayvan beslenmesinde de çok değerli bir protein kaynağı olan soya, iyi de bir münavebe bitkisidir

Bu çalışma neticesinde, elde edilen sonuçlar ekim zamanlarının soyada verim ve bitkisel özelliklere önemli etkiler yaptığını ortaya koymuştur. Yaş ve kuru ot veriminde Yeşilsoy ve Yemsoy çeşitleri ön plana çıkmış, bu çeşitleri ATAEM-7,SA-88 ve Arısoy çeşitleri takip etmiş ve 1 Nisan ve 15 Nisan tarihlerinde yapılan ekimlerden yüksek değerler elde edilmiştir.