Toplumsal Duyarlılık Oluşturma Noktasında Hutbelerin Rolü: Covıd-19 Örneğinde"


Temizgüney F.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2023
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2024

Proje Özeti

a)     Dini iletişim vasıtası olarak hutbeler, toplumu pek çok konuda bilgilendirmeyi ve aydınlatmayı amaçlayan, eğitim vazifesi de üstlenmiş bir araçtır. Hutbeler aynı zamanda siyasi otoritenin simgelerinden olmuş, devlet politikalarıyla uyumluluk içinde dinsel bir ikna aracı şeklinde anlam kazanmıştır. Böylece siyasal, toplumsal, iktisadi ve askeri pek çok konuda devlet, vatandaşlara hutbeler vasıtası ile ulaşmıştır. Tarihsel süreç içinde dini ve politik meselelerin yanı sıra toplumsal hassasiyet oluşturma noktasında da hutbelerin önem kazandığı görülmektedir. Günümüzde sosyal medya başta olmak üzere yaygın bir haberleşme ve iletişim ağı ile halka ulaşmak kolaydır. Ancak toplumun önemli değerlerinden olan dinin, kutsiyeti ve birleştirici özellikleri dikkate alındığında hutbeler, dini bir iletişim vasıtası olarak her zaman önemini korumaktadır. Ayrıca nasihat ve tavsiyelere dayalı bir söylem özelliğine sahip olduğu ve içerikleri güncel olaylar doğrultusunda yenilendiği için de mevcut sorunların çözümünde başvurulan bir araçtır.

2019 yılında dünya çapında başlamış olan COVID-19 pandemisi, salgın hastalıklar konusunu yeniden gündeme getirmiştir. Ülkeyi yönetenler yanında, sosyal hayat içerisinde temas halinde olan fertlere de gerek toplumsal gerek kişisel olarak bir takım sorumluluklar yüklemiş, yaşanan bu olağanüstü duruma karşı çeşitli tedbirler almayı zorunlu kılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı da salgın konusunda kayıtsız kalmayarak Cuma ve Bayram namazı hutbelerinde bu konuyu işlemiş ve İslam öğretilerine uygun bir dille “toplumsal mesajlar” vermeye çalışmıştır. Pandemi döneminde hutbeler bir ikna aracı olarak salgın hastalıklara karşı toplumu bilinçlendirip etkin bir şekilde mücadele etmenin, farkındalık oluşturmanın, bulaşıcı olması sebebiyle korunma ve kontrol yöntemlerini duyurmanın araçlarından biri olmuştur. Bu önemine binaen pandemi sürecinde sosyal izolasyon için camilerin kapalı olduğu 16.03.2020-29.05.2020 tarihleri arasında bile hutbeler temsili olarak okunduğu gibi Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da farklı tarihlerde salgın hastalıklara karşı alınması gereken önlemlere dair hutbeler okumuştur. 

Hutbeler konusunda ilgili alanyazın incelendiğinde, sağlık konusunu içeren çalışmalar oldukça sınırlıdır. COVID-19 pandemisi hakkında ise herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu çalışmada COVID-19 pandemisi sürecinde okutulan hutbelerin içerik açısından incelenmesi, alanyazına sağlayacağı katkı açısından önemsenmektedir.

b)     Araştırmada, doküman inceleme yöntemi kullanılacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanan ve salgının konu edildiği hutbe metinlerinde, COVID-19 vakalarının görüldüğü tarihler de dikkate alınarak içerik analizi yapılacaktır.

c)     Araştırma için öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden COVID-19 sürecinin en etkin olduğu 2020/2022 yılları arasında yayımlanan hutbe metinleri temin edilecektir. Bu metinlerde “salgın/sağlık” temasının hangi bağlamda ele alındığı belirlenecek, hutbelerin toplumu bilgilendirme konusunda nasıl bir rol üstlendikleri, eğitsel ve iletişimsel açıdan verdikleri mesajlar doğrultusunda ortaya konulacaktır.

d)     Elde edilen veriler, geçmiş dönem hutbelerinde yer alan salgın teması doğrultusunda karşılaştırmalı olarak değerlendirilip, içerik ve söylemdeki değişiklikler tespit edilecektir. Aktarılan mesajların etkisini arttırmak için hangi kavramlara daha çok vurgu yapıldığı belirlenecektir. Bu karşılaştırmalı içerik analizi, ileride yapılacak çalışmalara da kaynak teşkil edecektir. Çalışmada elde edilen veriler doğrultusunda bir makale yayımlanması planlanmaktadır.