Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nın Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi ile Tanıtımı, Korunması ve Yönetimine Yönelik Bir Uygulama Modelinin Geliştirilerek, Etkilerinin Araştırılması


Demir M. (Yürütücü), Yılmaz M., İlgaz S., Demircioğlu Yıldız N., Usanmaz B., Yüksel M.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2024
  • Bitiş Tarihi: Mart 2026

Proje Özeti

Araştırma projesi, Erzurum kent merkezinin 4 km. doğusunda yer alan 2009 yılında Milli Park olarak ilan edilen Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’nda yürütülecektir. Milli Parkı’nın, kaynak değerlerinin ziyaretçilere tanıtılması, korunması, sürdürülebilir yaklaşımla koruma-kullanma dengesi içerisinde yönetilmesi için yenilikçi bir yaklaşım çerçevesinde Sanal gerçeklik (SG) ve Artırılmış gerçeklik (AG) teknolojilerinin kullanılması ile oluşturulacak uygulamanın etkilerinin araştırılması projenin genel amacı olarak belirlenmiştir.

Proje; kaynak değerlerinin bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde Sanal ve Artırılmış Gerçeklik tabanlı bir uygulama ile sanal miras haline getirilerek tanıtım, koruma ve yönetim çalışmalarında kullanılması ile farklı bir yaklaşım sunması, alan kılavuzunun olmadığı veya yetersiz olduğu durumlarda ziyaretçilere korunan alanı daha yakından ve daha bilinçli olarak alana zarar vermeyecek şekilde tanıma imkânı sunması, stratejik planlar ile birlikte hareket ederek yönetim planlarına altlık oluşturması, zaman ve mekân kavramlarına bağlı kalmadan tanıtım yapabilmesi ve yeni kaynak değerlerinin ortaya çıkmasından sonra uygulamaya entegre edilebilmesi bakımından özgün değerlere sahiptir.

Projenin yöntemi iki ana aşamadan oluşturulmuştur. Yöntemin ilk aşamasında tasarım tabanlı araştırma yöntemi ile Milli Park’ın Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulaması (MİPSAR)’nın geliştirilmesi sağlanırken, ikinci aşamada, uygulamanın kullanıcılar üzerindeki etkileri karma araştırma yöntemi ile incelenecektir. Araştırma; İhtiyaç Analizi ve Dokümanların Temini, Tasarım, Geliştirme, Uygulama, Toplanan Verilerinin Analiz Edilmesi ve Değerlendirilmesi olarak 5 iş paketinden oluşmakta ve 30 ay sürede tamamlanması öngörülmektedir.