Sucul Kınkanatlılar Takımından Bazı Familyalara (Dytiscidae, Hydrophilidae ve Helophoridae) Ait Böcek Türlerinin Sindirim Yapılarında Bakteri Mikrobiyotasının Tespiti ve Türler Bazında Karşılaştırılması


Orhan F. (Yürütücü), Bektaş M., Barış Ö., Erman Ö. K.

TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2021

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2020
  • Bitiş Tarihi: Mart 2021

Proje Özeti

Canlılar dünyasının tür çeşitliliği bakımından en zengin gruplarının başında gelen böceklerin; beslenme, yaşam alanı ve farklı yaşam ortamlarına uyum bakımında büyük bir çeşitlilik gösterir ve bu durum da organizmaların vücut florasından yeni tür ve suşların izalosyon şansını artırmaktadır. Ayrıca böcek mikroflorasının bilinmesi onların beslenme fizyolojisi, bağırsak ekosistemleri, çeşitli mikrobiyal hücumlardan etkilenme veya onlara direnç gösterme mekanizmaları vb. konuların aydınlatılması hususunda da önemli ipuçları vermektedir. ‘Sucul kınkanatlılar takımından bazı familyalara (Dytiscidae, Hydrophilidae ve Helophoridae) ait böcek türlerinin sindirim yapılarında bakteri mikrobiyotasının tespiti ve türler bazında karşılaştırılması’ başlıklı çalışmamızda sucul kınkanatlılara ait böceklerde bağırsak kültüre edilebilen bağırsak mikrobiyotasının tesbiti, fenotipik ve genotipik yöntemlerle karekterizasyonu amaçlanmıştır.

Bu çalışma kapsamında Erzurum ve çevresindeki farklı lokalitelerdeki sucul ortamlardan 25.05.2020-12.09.2020 tarihleri arasında toplanan böcekler kullanılmıştır. Toplanan örneklerin tür teşhisi yapıldıktan sonra sindirim kanalı laboratuvarda aseptik şartlar altında disekte edilip ayrıştırılmış ve bekletilmeden mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır.

Mikroorganizmaların identifikasyonunda moleküler yöntemlerin, konvansiyonel bir yöntem olan API 20E multi test sistemi ile desteklenmesi amaçlanmıştır.  Bu nedenle enterik bakteri olduğu düşünülen 25 adet örnek seçilerek API 20E (biomerieux) testi ile karakterizasyonunu yapılmıştır. Ardından API testi ile uyguladığımız izolatlara ilave olarak farklı olduğunu düşündüğümüz örneklerden de seçilerek toplam 67 adet izolat,  PCR reaksiyonu ile çoğaltılıp 16S rDNA genleri çoğaltılarak baz dizi analizi belirlenmiştir. Elde edilen DNA dizileri BLAST analizi sonrasında, izolatların moleküler ve konvansiyonel verileri birlikte değerlendirilerek isimlendirilmiş ve GenBank kabul numaraları alınmıştır. Çalışmamız sonucunda 140 adet bakteri izole edilmiş olup bunlardan basit karakterizasyon yöntemleri ile farlı olabileceği düşünülen 66’sı tür ya da cins düzeyinde tanımlanmıştır.