Kırgızistan’nın Beyaz Balı: Fizikokimyasal ve Antimikrobiyal Özellikleri, Fenolik Bileşikleri ve Polen Profili Analizi


Tosun M., İstanbullugil F. R., Karakaya S., Yuca H., Adil Akay Tegin R.(Yürütücü)

Diğer Uluslararası Fon Programları, 2025 - 2026

  • Proje Türü: Diğer Uluslararası Fon Programları
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2025
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2026

Proje Özeti

Bu çalışma kapsamında Kırgızistan’da 2025 üretim sezonunda üretilen doğal olarak krem  ve beyaz renk özelliği ile karakterize edilen ballar araştırılacaktır. Çalışma kapsamında Kırgızistan’da  bal üreticilerinin endemik olarak  tanımladıkları beyaz bal ayrıntılı olarak analiz edilerek kalite özellikleri ve farklılıkları belirlenmeye çalışılacaktır. Bu amaçla, ballarda şeker, prolin, diyastaz, iletkenlik, kabon izotop oran analizi, HMF, pH, asitlik, nem, briks, renk analizleri yapılacak. Ayrıca, mineral madde, fenolik madde, antioksidan aktivite ve polen  analizleri yapılacaktır.  Kırgızistan’da üretilen beyaz renk ve krem dokusal özellikleri ile ön plana çıkan ballarla ilgili literatür bilgisi ve çalışma bulunmamaktadır. Beyaz balı karakterize eden örnekler Türk gıda kodeksi, Codex Stan. ve Council Directive kapsamında genel kalite özellikleri değerlendirilecektir. Balın kaynağı olan çiçek türleri belirlenecek eğer varsa endemik türler de belirlenebilecek.  Proje kapsamında elde edilen sonuçlar değerlendirilerek öncelikle Q1 çeyreklik dilimindeki uluslararası bir dergide yayınlanarak literatüre kazandırılması hedeflenmektedir. Sonrasında bu bilgiler üreticilerle ve ilgili kurumlar ile paylaşılacak. Böylece Kırgızistan’da üretilen ballarının daha iyi değerlendirilmesine, coğrafi işaret almalarına ve belki de kooperatifleşmelerine önemli katkılar sağlayabileceği ön görülmektedir.