Tosun M., İstanbullugil F. R., Karakaya S., Yuca H., Adil Akay Tegin R.(Yürütücü)
Diğer Uluslararası Fon Programları, 2025 - 2026
Bu çalışma
kapsamında Kırgızistan’da 2025 üretim sezonunda üretilen doğal olarak krem ve beyaz renk özelliği ile karakterize edilen
ballar araştırılacaktır. Çalışma kapsamında Kırgızistan’da bal üreticilerinin endemik olarak tanımladıkları beyaz bal ayrıntılı olarak
analiz edilerek kalite özellikleri ve farklılıkları belirlenmeye
çalışılacaktır. Bu amaçla, ballarda şeker, prolin, diyastaz, iletkenlik, kabon
izotop oran analizi, HMF, pH, asitlik, nem, briks, renk analizleri yapılacak.
Ayrıca, mineral madde, fenolik madde, antioksidan aktivite ve polen analizleri yapılacaktır. Kırgızistan’da üretilen beyaz renk ve krem
dokusal özellikleri ile ön plana çıkan ballarla ilgili literatür bilgisi ve
çalışma bulunmamaktadır. Beyaz balı karakterize eden örnekler Türk gıda
kodeksi, Codex Stan. ve Council Directive kapsamında genel kalite özellikleri değerlendirilecektir.
Balın kaynağı olan çiçek türleri belirlenecek eğer varsa endemik türler de
belirlenebilecek. Proje kapsamında elde
edilen sonuçlar değerlendirilerek öncelikle Q1 çeyreklik dilimindeki
uluslararası bir dergide yayınlanarak literatüre kazandırılması
hedeflenmektedir. Sonrasında bu bilgiler üreticilerle ve ilgili kurumlar ile
paylaşılacak. Böylece Kırgızistan’da üretilen ballarının daha iyi değerlendirilmesine,
coğrafi işaret almalarına ve belki de kooperatifleşmelerine önemli katkılar
sağlayabileceği ön görülmektedir.