Sıçanlarda Çekal Ligasyon ve Delme Kaynaklı Septik Modeli


Güler M. C. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2021
  • Bitiş Tarihi: Mart 2023

Proje Özeti

Enfeksiyona karşı konakçı vücut tarafından oluşturulan sepsis, patolojik bir süreçtir ve enfeksiyona karşı gelişen sistemik yanıttır. Kapsamlı tedavi stratejilerine rağmen, yoğun bakım ünitelerindeki morbidite ve mortalite nedenlerinin en sık sebeplerinden biridir. Septik şok çoğunlukla multiorgan yetmezliğine neden olan patojenik mikroorganizmalar tarafından meydana getirilir. Sepsise bağlı meydana gelen endotel hasarı sonucu vasküler permeabilite artar ve buna bağlı olarak sıvı ile protein miktarlarındaki yükseliş organlarda ödem ve yetmezlikle sonuçlanır. Sepsis genel hatları ile incelendiğinde inflamasyon, oksidatif stres, proinflamatuvar sitokin artışı gibi özellikler göstermektedir.
          Sepsis hipotansiyon, hipoperfüzyon, organ yetmezliği ve hatta ölümle karakterizedir. Ciddi travma, yanık, şok ve majör cerrahinin majör komplikasyonu olarak meydana gelebilir. Patojen menşeili kontrolsüz inflamasyonu takiben oluşan immün yetmezlik ve immünsüpresyon, sepsisin oluşum mekanizmalarının temelini oluşturmaktadır. Non-koroner yoğun bakım ünitelerindeki kritik hastalarda görülen ölüm oranında birinci sıradadır.
        İnsan hastalarda etik ve sağlık yönlerinden yeni tedavi ajanların denenmesi çok kısıtlı ve zorlu bir süreçtir. Bu bağlamda hayvan modeli oluşturmayı hedefledik. Çekal ligasyon ve delme (CLP) ile indüklenen polimikrobiyal sepsis hayvan modeli, insanda oluşan sepsis tablosu ile çok benzer olduğundan en sık tercih edilen metodlardan biridir.  Sıçan ya da fare CLP modeli, klinikteki apandisit perforasyonu yahut divertikülit perforasyonunu taklit etmek için tercih edilir.
        Oluşturmayı planladığımız bu yöntem ile, çekal ligasyon ve delme (CLP) ile indüklenen polimikrobiyal sepsis hayvan modelinde uygulamayı hedeflediğimiz ajanlar için bir ön çalışma oluşturmayı hedefledik. Bu sayede, modelin oluşturulması, beklenmeyen etkiler, vb. durumlar için bir ön hazırlık planladık.